Torsdag ettermiddag meldte flere norske medier feilaktig at den kjente fotballagenten Mino Raiola - som blant annet har norske Erling Braut Haaland i stallen - var død.
Både NTB, VG, TV 2, Dagbladet og Nettavisen var blant nettavisene som slo det kraftig opp.
TV 2 Nyhetskanalen kjørte også ekstrasending om det angivelige dødsfallet.
Mediene siterte blant annet den italienske sportsavisen Gazzetta dello Sport, og den kjente italienske sportsreporteren Tancredi Palmeri på Twitter.
Det tok imidlertid ikke lang tid før kontrabeskjedene begynte å komme, og VG fikk blant annet et sitat fra Raiolas agentbyrå om at dette var «fake news».
Like etter la Raiolas egen Twitter-konto ut et innlegg som avviste dødsfallet:
– Nåværende helsestatus for dem som lurer: Forbannet etter at de tar livet av meg for andre gang på fire måneder, står det i meldingen, som blant annet TV 2 har sitert.
– Ille og beklagelig
TV 2 Sports-profil Arilas Ould-Saada er ikke nådig overfor sin egen stand:
– Fotballoverganger er ikke liv og død. Dessverre ser det ut til at enkelte bruker samme omtrentlighet i rapporteringen av det ene og det andre. Presseskandale til ettertanke for oss alle, skriver han på Twitter.
Overfor Medier24 utdyper han:
– Meldingen min var rettet mot journalistene som i utgangspunktet hevdet å avsløre at Mino Raiola var død. Flere av dem er kjent for å rapportere om fotballoverganger. Selv om jeg mener at man skal være like etterrettelig uansett om man skriver om overganger eller dødsfall, er konsekvensen av slett kildearbeid langt større i sistnevnte tilfelle.
Ould-Saada understreker at han ikke ønsker å begi seg offentlig ut på en diskusjon om sitering fra internasjonale medier i norske medier.
NTB var tidlig ute med melding om det feilaktige dødsfallet. Sportsredaktør Ole Kristian Bjellaanes legger seg flat.
– I denne saken stolte vi feilaktig på italienske medier som meldte om dødsfallet. Dette er ille, og beklagelig. I ettertid ser vi at vi burde ventet på flere opplysninger om saken og blant sett etter uttalelser fra navngitte personer, sier han til Medier24.
– I starten kom en del meldinger som vi ikke var sikre på. De var ikke mindre pålitelige kilder, men blant annet en tv-kanal som viste seg å være en av Italias største. Deretter kom La Gazzetta dello Sport og flere andre, sier Bjellaanes.
Han understreker at NTB sendte ut hastemelding med rettelser.
– Det NTB skriver går ut til mange, og vi er opptatt av at det vi melder skal være riktig. Det vi kan lære er at vi må være mer nøye på å sjekke hvor opplysningene vi skriver om er hentet fra. Vi tar dette på dypeste alvor, og vi har tatt en intern runde på hva vi kan lære. Vi pleier å si at det skal svi å gjøre slike feil, sier Bjellaanes.
Redaksjonssjef i Dagbladet, Hans-Martin Thømt Ruud, erkjenner at det gikk fort i svingene for dem.
– Vi meldte også feilaktig i denne saken og det skal selvsagt ikke skje. Vi så de mer spredte meldingene i starten og forsøkte å ettergå informasjonen, skriver han i en melding til Medier24.
– Da større og troverdige medier i Italia og Spania kjørte det samme, valgte vi å sitere meldingene om dødsfallet med forbehold om at det ikke var offisielt bekreftet. Arbeidet med å få det bekreftet fortsatte da kontrameldingene om dødsfallet startet å komme, fortsetter Thømt Ruud.
VG meldte også feil, men breakingsjef Robert Simsø understreker at de holdt nyheten lenge.
– Dette var en krevende avveining. Vi var blant de siste mediene som videreformidlet nyheten, fordi det tross alt handlet om en person som skulle være død og vi naturligvis skal være sikre på at det stemmer. Da den anerkjente italienske sportsavisen La Gazzetta dello Sport også meldte om dødsfallet, valgte vi å fortelle nyheten om at medier i Italia og over hele verden melder at Raiola hadde gått bort, skriver Simsø til Medier24.
– Like etter fikk vi tak i en person på Raiolas agentkontor som sa at det ikke stemte. Vi var først ute med nyheten om at dødsfallet ble tilbakevist. Likevel er det ikke å komme unna at vi bidro til å viderebringe en nyhet som ikke stemte. Vi har hatt bedre dager på jobben, sier Simsø.
Henrik B. Meidell, deskredaktør i Nettavisen, mener det hele er «pinlig».
– Når «nyheten» kom om at en størrelse som han er død, i en avis vi i utgangspunktet har stor tillit til, vurderte vi at vi må publisere med en merknad om at vi selv ikke har fått bekreftet dødsfallet, skriver han i en melding til Medier24.
– Når så «avdøde» melder seg på Twitter, er det pinlig og et oppspill til en gjennomgang av egne rutiner for hvordan vi skal forholde oss til nyhetsmeldinger av denne karakter og hvilke grep vi selv skal ta for å kvalitetssikre det vi selv melder. Jeg skjønner godt at Raiola er forbannet, og selv om han neppe har lest Nettavisen nå, beklager jeg vår gale nyhet, understreker Meidell.
Publiseringssjef i TV 2 Sport, Kyrre Øvrebø, legger seg også flat.
– Det er selvsagt beklagelig å melde om en person er død, uten at dette stemmer. Vi hadde ingen grunn til å betvile informasjonen om dette da meldingen kom, fra velrenommerte Tancredi Palmeri, og så gjengitt av den største italienske sportsavisen Gazetta dello sport. Gitt Raiolas helseinformasjon var dette troverdig info, skriver Øvrebø til Medier24.
– Så ligger journalistfaget i å få meldingen ut, samtidig som man tar nødvendige forbehold, dette er vanskelige avveininger spesielt i internasjonale nyheter der vi er et stykke unna primærkildene, fortsetter han.
– Jeg har aldri opplevd lignende på mine 19 år i TV 2 Sport, og håper det blir minst 19 år til neste gang. Vi tar lærdom av denne uheldige episoden, sier Øvrebø.
Det var for øvrig den kjente italienske sportsreporteren Tancredi Palmeri som først meldte på Twitter at Raiola var død.
Palmeri selv har nå beklaget meldingen og sier selv han ilegger seg en ukes karantene fra mikroblogg-tjenesten.