Erna Solberg med Ingunn Solheim under Hauststormen 2021

Erna Solbergs beskjed til norske journalister: – Ikke bare tenk på klikket

– Gå dypt i sakene, og vær gjerne kritisk, men ikke bidra til en polarisering av politikken, sier Høyre-lederen til landets pressefolk.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg gjestet lørdag kveld NJ-konferansen Hauststormen på Flesland utenfor Bergen.

I intervju med NRK-profil Ingunn Solheim, rettet bergenseren en klar oppfordring til landets journalister.

– Journalistene må bestemme seg for om de vil bidra til polarisering, eller dypdykke i sakene. Dette vil vi alle bli stilt overfor, enten vi er journalister eller politikere, sa Solberg.

Og fortsatte:

– Jeg tror vi må ha noen sjekkpunkter, der vi ser på om måtene vi skriver på bidrar til å fyre opp under konspirasjonsteorier og polarisering, eller om det bidrar til å bygge dem ned.

Se videointervju med Solberg nederst i saken!

– Viktig å ikke bare tenke på klikket

Solberg møtte Medier24 etter at intervjuet med Solheim var over.

Også i dette intervjuet var hun opptatt av å understreke at medienes forståelse av egen rolle, er nødt til å være god.

– På grunn av konspirasjonsteorier og fordi folk bare leser overskriftene, er det viktig at man har tenkt gjennom hvordan man lager de overskriftene, og at man ikke bare tenker på klikket, men hvilket bilde dette gir, sa Solberg.

Og utdypte samtidig utspillet slik:

– Folk leser ting veldig overfladisk, og jeg mener alle har et ansvar for å bidra til å ikke polarisere. Gå dypt i sakene, og vær gjerne kritisk, men ikke bidra til en polarisering av politikken.

Den tidligere statsministeren fortalte også at medietrykket rundt henne er blitt mindre etter at hun fratrådte stillingen som landets øverste politiske leder.

– Det er litt mindre, også fordi vi har færre nyheter og saker. Nå venter vi på en regjering som kommer med det, men det er fortsatt en del mediesaker, og mange som vil at vi skal kommentere ting som skjer, sa Solberg.

Erna Solbergs famøse selfie med journalistene i 2015, ble tema under Hauststormen lørdag kveld.

– De er ikke interessert

I intervjuet med NRK-journalist Solheim, fortalte Høyre-lederen også at hun mener noen journalister allerede har bestemt seg for hvilken overskrift de ønsker seg på saken de lager, før de har snakket med politikerne.

– Ingen politikere i mitt sjikt har ikke opplevd å møte en journalist som bare leter etter noen som kan si det de er ute etter til overskriften.

– De er ikke interessert i hva du sier eller hva du vil. De har bestemt seg, sa Solberg.

– Men er vi der fortsatt, spurte Solheim.

– Det skjer fortsatt, var Solbergs korte svar.

Solbergs mye omtalte selfie med en rekke journalister i 2015, ble også tatt opp på scenen i løpet av kvelden. På spørsmål om hva bildet var et uttrykk for, svarte Solberg muntert:

– Jeg tror det uttrykte at journalistene hadde hatt det gøy i Nord-Norge i tre dager. Noen hadde vondt i foten, og noen nådde ikke bussen. For noen ble det litt gøy.

Powered by Labrador CMS