Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen på vei inn til pressebriefen på Marienlyst sammen med distriktsdirektør Marius Lillelien.
Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen sammen med distriktsdirektør Marius Lillelien, her fra en pressebrif i Bamsegutt-saken.

KOMMENTAR:

Er det noen redaktører jobb i NRK?

«De dumper Tore Strømøy og henviser til pressevakten. Er det sånn vi skal ha det, Vibeke Fürst Haugen?», skriver Erik Waatland.

Publisert

Det mest oppsiktsvekkende i går var ikke at den folkekjære programlederen Tore Strømøy mistet jobben

Nei, det var at NRK-ledelsen nektet å stille til intervju, henviste til en pressevakt og sendte ut en pressemelding uten noen plan om å svare på spørsmål. Som om ikke det var nok, ventet de til etter arbeidstid med å slippe nyheten. Dette er ikke bare en unødvendig defensiv strategi – det er en form for kommunikasjon som strider mot alt vi som mediehus bør stå for.

Gjentatte ganger har vi bedt om et intervju med lederne, men vi får enten ikke svar – eller blir bedt om å ringe kommunikasjonsavdelingen. Jeg vet ikke hva NRK tenker om redaktøransvar, men dette er så langt fra hvordan en redaktør skal opptre som det er mulig å komme. Redaktøren ansetter, redaktøren sier opp – og det er redaktøren som må stå til ansvar når det blåser som verst.

Vi er ikke bare bedrifter opptatt av omdømme; vi er mediehus med et ansvar for å stå støtt i stormen. Jeg er alvorlig bekymret for at det er i ferd med å utvikle seg en ukultur i enkelte mediehus – og det er på høy tid at vi tar et oppgjør med dette.

For hvilket signal sender kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen, distriktsdirektør Marius Lillelien, og regionredaktør Eivind Undrum Jacobsen i NRK Midt til alle journalistene i NRK når de velger å opptre på denne måten? Hvordan kan vi forvente at næringslivet, politikere og andre makthavere stiller opp for pressen, når de selv står i krise, når ikke engang vi i mediehusene gjør det?

NRKs måte å agere på i går var en skolebokøvelse i krisekommunikasjon, som kanskje fungerer for næringslivet, men som fullstendig svikter når det kommer til journalistikkens kjerneverdier. Jeg forventer faktisk mer respekt for eget håndverk fra et mediehus som NRK.

Hadde jeg vært tillitsvalgt i NRK, ville jeg vært lynende forbanna. Ikke nødvendigvis fordi ledelsen tok en beslutning om å avslutte samarbeidet med Tore Strømøy, men på grunn av måten de gjorde det på – og enda viktigere, på måten de valgte å ikke kommunisere på.

Det kan ha vært gode grunner for å avslutte samarbeidet med Tore Strømøy. Det vet jeg ikke, fordi NRK-ledelsen har ikke sagt noe som helst av substans. Det jeg har sett, er en pressemelding fylt med intetsigende sitater som ikke gir noen svar.

Som arbeidsgiver forstår jeg at det er begrensninger på hva man kan si om personalsaker. Men kanskje burde Haugen, Jacobsen og Lillelien ha lært litt av kronprins Haakon. I går stilte han opp foran et samlet pressekorps og svarte på spørsmål om en ekstremt betent sak som berører monarkiet og hans egen familie. Likevel tok han seg tid til å svare – på det han kunne, og henviste til politiet og advokater der han ikke kunne.

Kronprins Haakon visste nok at han ikke kom til å vinne noe på å stille opp, men han gjorde det likevel. Kanskje fordi han skjønner at journalistikk er viktig – selv når det smerter. Ikke vet jeg.

Men én ting er jeg sikker på: Da NRK valgte å tie, valgte de samtidig å si noe svært tydelig til oss alle: Åpenheten de krever av andre, gjelder ikke dem selv.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS