Programleder Tore Strømøy. Her fra sine kontorer på Tyholt i Trondheim.

KOMMENTAR:

Nå var Tore Strømøy-kvoten nådd for NRK-ledelsen

«Etter mer enn 30 år som folkekjær programleder har NRK fått nok av Tore Strømøy,», skriver Erik Waatland.

Publisert Sist oppdatert

Tore Strømøy og NRK har gått hånd i hånd i over tre tiår. Han har vært stemmen som har brakt rørende historier inn i stua til folk flest. Men nå er det slutt.

– Tore Strømøy har vært en viktig profil for NRK med stor folkelig appell. Nå var det riktig å avslutte samarbeidet, sa regiondirektør i NRK Midt, Eivind Undrum Jacobsen.

Etter en rekke redaksjonelle kontroverser, har NRK valgt å avslutte samarbeidet med Strømøy, og det kan virke som om ledelsen til slutt fikk nok.

Kilder tett på NRK Trøndelag sier at de ansatte ble sjokkert over avgjørelsen. For på Tyholt har programlederen en stor stjerne. Jeg har selv jobbet med Tore for over 10 år siden - og sett hvilken påvirkningskraft han har på det redaksjonelle miljøet.

Strømøy har vært en sentral figur i NRKs historie, aller mest kjent for «Tore på sporet» og «Tett på». Med sitt folkelige og varme vesen har han grepet tak i seerne og levert en serie av suksesser. Men det har også vært en rekke kontroverser rundt måten Strømøy har jobbet på.

Den absolutt største spikeren i kista ser ut til å ha vært «Bamsegutt»-saken. Her ble Strømøy og NRK felt i PFU for å ha utelatt sentrale opplysninger om en overgrepsdom. Dette førte til en storm av kritikk, og NRK måtte trekke hele serien.

Ledelsen gikk raskt ut og beklaget til de berørte partene, og satte i gang en intern evaluering som avdekket flere alvorlige svikt i redaksjonens håndtering av saken. For mange ble det tydelig at Strømøy ikke lenger passet inn i det stadig strengere etiske landskapet i NRK, forteller en kilde i systemet.

Og dette var ikke siste gangen det blåste rundt Strømøy. Tidligere i sommer måtte NRK-ledelsen gripe inn da Strømøy i sitt program «Telefontimen» planla å diskutere støyen rundt kongehuset etter Marius Borg Høibys voldssak. Selv om Strømøy hevdet at han aldri hadde tenkt å gå inn på detaljene i saken, var ledelsen tydelig på at de etiske fallgruvene var for mange. Programmet ble stoppet før det i det hele tatt kom på lufta. Dette kan ha vært nok et tegn på at tålmodigheten i NRK-ledelsen begynte å ta slutt. Noe annet er vanskelig å tro.

Det er ingen tvil om at Strømøy har hatt en enestående evne til å nå ut til folk. Han har fortalt historier som har rørt ved både hjerter og tårer. Men hans metode, som åpenbart har gått mer på følelser enn på dyp journalistisk graving, har også vært en belastning for NRK, sier en kilde. I en tid hvor NRKs presseetiske sans tar stadig større plass i offentligheten, kan Strømøys arbeidsstil ha blitt for risikabel for NRK å forsvare.

Etter som NRK-ledelsen ikke svarer Medier24 og redaktør Eivind Undrum Jacobsen henviser til pressevakten i NRK (ja, du leste rett), kan man bare gruble seg til at ledelsen har fått nok av Tore. 

De kan ikke ha en programleder som stadig setter NRKs omdømme i fare. Mediehusets fremtidige kurs krever en tydeligere linje, og det å kutte båndene med Strømøy sender et klart signal om at NRK ikke lenger vil ta sjanser på profiler som utfordrer de etiske grensene. 

Så hva nå? Strømøy står nå utenfor NRK, men med en lojal tilhengerskare som følger ham. 

TV-profilen har milliongaranti. Det meste han tar i, samler store deler av Norge foran fjernsynet. Man skal ikke være rakettforsker for å se at det vil være muligheter for Strømøy utenfor NRK på Tyholt.

Så, er dette slutten for Tore Strømøy i norsk offentlighet? Neppe. Men det er definitivt slutten på hans tid som en NRK-profil. Kanskje var Strømøy en del av en annen tid - og nå går NRK videre uten ham.

Det er trist for mange seere, men ledelsen må åpenbart ha ment at det var nødvendig NRKs troverdighet.

Tore-kvoten er nådd, og en ny æra begynner – både for NRK og for Strømøy.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS