Fredag ble det kjent at det omstridte styreforslaget i Schibsted ble vedtatt.
Forslaget fra nominasjonskomiteen skapte bråk da de ville senke honoraret for ansattrepresentanter, og samtidig øke honoraret for aksjonærvalgte i styret.
Flere tillitsvalgte i Schibsted fremmet et alternativt forslag. De foreslo at styrehonoraret skulle økes med 5,2 prosent, fremfor 10 prosent som nominasjonskomiteen hadde foreslått.
Det endte med at nominasjonskomiteens forslag ble vedtatt.
Klubbleder i Bergens Tidende, Erik Fossen, sier dette etter at generalforsamlingen var over.
– Vi tapte avstemningen, men kjenner oss likevel som de moralske vinnerne i denne saken, sier Fossen til Medier24.
Han viser at de har mobilisert internt, og mener det har vært en suksess.
– Aldri før har så mange ansatte stilt opp på en generalforsamling, med titusenvis av aksjer i ryggen, for å vise solidaritet og protestere mot en uhørt forskjellsbehandling.
Reagerer på behandlingen
BTs klubbleder reagerer på behandlingen av forslaget til de tillitsvalgte.
– Av uforståelige grunner for oss, ble ikke vårt forslag realitetsbehandlet. Men det ble kort skissert, hevder han.
Ifølge Fossen skal det ha blitt sagt på generalforsamlingen at forslaget fra de tillitsvalgte kun ville bli stemt over om nominasjonskomiteens forslag falt.
– Det synes vi er tvilsom møteorganisering. Det er tydelig at en slik generalforsamling ikke er rigget for å håndtere motforslag på en særlig god måte.
Håvard Roll Kvangarsnes, tillitsvalgt for Parat i Finn, svarer dette på hva han tenker om at nominasjonskomiteens forslag gikk gjennom.
– Vi har notert oss at det spørsmålet om hvorfor det er blitt viktig å skille mellom ansatterepresentanter og aksjonærvalgte i styret, ikke har blitt besvart, sier Kvangarsnes.
Han mener argumentet for å sette noen opp, ikke er et argument for å sette noen ned.
– Det synes jeg er veldig uheldig. Det signaliserer en vei bort fra det man tidligere sagt, at de ansatte er den viktige ressursen.
Mens klubbene i Schibsted-avisene er på vei over i det nye selskapet som vil være eid av Stiftelsen-Tinius, vil markedsplassene fortsatt være i Schibsted-systemet.
– Denne kampen vil fortsette. Vi vil jobbe for å utjevne forskjellen. Det er ikke noen god grunn til å forskjellsbehandle styrerepresentantene.
Dette gir også klubbene på markedsplassene en forventning til kommende lønnsoppgjør.
– Vi noterer at de gir 10 prosent økning i kompensasjon til aksjonærvalgte. Vi tenker det reflekterer selskapets økonomi, og har forventninger om at det skal reflekteres i kommende lønnsoppgjør, sier Kvangarsnes.
Mener de sliter i jakten på talenter
Leder for nominasjonskomiteen, Kjersti Løken Stavrum, har tidligere uttalt til Medier24 at komiteen over tid har sett at de sliter i jakten på internasjonale talenter
Hun viser til at nominasjonskomiteen har begrunnet forslaget til generalforsamlingen i deres rapport.
– Utgangspunktet er behovet for å være attraktiv for internasjonale talenter. Det er enda viktigere nå som det børsnoterte Schibsted blir et fokusert rubrikkselskap. For øvrig er nominasjonskomiteens oppgave kun å sikre en best mulig sammensetning av de aksjonærvalgte medlemmene i styret, vi følger opp dynamikken i styrearbeidet og vi foreslår honorarer, sa Løken Stavrum til Medier24.
I forslaget som nå er stemt gjennom, så pålegge de aksjonærvalgte å kjøpe aksjer i Schibsted for 30 prosent av honoraret.
– Det innebærer at kontantbeløpet som utbetales blir ca. det samme for alle styremedlemmene, avhengig av skatteprosent, har Løken Stavrum tidligere sagt.
Medier24 har vært i kontakt med Stavrum, men hun ønsker ikke å kommentere saken nå. Hun viser til at også de ansatte i Schibsted deltar i et eget aksjekjøp-program.
– Gjennomført på en korrekt måte
Daniel Frykholm, leder for gruppekommunikasjon i Schibsted ASA, er blitt forelagt kritikken.
– Vi mener at generalforsamlingen ble gjennomført på en korrekt og hensiktsmessig måte. Forslaget det vises til ble presentert for generalforsamlingen og møtedeltakerne ble gitt anledning til å komme med innspill, skriver han i en SMS til Medier24.
– Nominasjonskomiteens forslag ble godkjent med rundt 99 prosent av stemmene og det var således ikke nødvendig å stemme på det alternative forslaget.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no