Elin Stueland sammen med mediestudenter ved King Khalid University.

Fikk reise til Saudi-Arabia dekket: Måtte gå flere runder med seg selv

KI-sjef Elin Stueland fra Stavanger Aftenblad deltok på Saudi Media Forum for to uker siden.

Publisert Sist oppdatert

For to uker siden deltok Stavanger Aftenblads KI-sjef Elin Stueland på Saudi Media Forum i Saudi-Arabia, for å snakke om hvordan de jobber med automatisering av journalistikk og kunstig intelligens.

Det var hennes første tur til landet som ligger på 170. plass på pressefrihetsindeksen i 2023.

I et innlegg på LinkedIn trekker hun fram at det var få damer til stede og på scenen. Til Medier24 sier hun at det er et godt signal at de i det hele tatt inviterer damer til å stå på scenen.

– De prøver å åpne opp, men det er et land som er eneveldig med sterke sanksjoner. Men dette er jo et steg på veien. Jeg gikk mange runder med meg selv og med folk med kompetanse på Saudi-Arabia om en skal reise på en sånn invitasjon, sier hun.

Hun er åpen om at hun ikke fikk betaling for å være der, men at de dekket reisen for henne.

– I den «pro og con»-runden landet jeg hver gang på at kanskje man kan gjøre en liten forskjell med å være der. Kanskje samtalene mine eller foredraget mitt har en verdi, forteller hun.

Elin Stueland holder foredrag på Saudi Media Forum.

Tror de vil endre noe

Stueland tar opp at landet lenge har vært lukket av et tøft regime, men ser tegn til bedring.

– Siden 2019 har de gjort flere tiltak for å mykne opp de strenge lovene de har. Damer får nå lov å kjøre bil og slipper å dekke til hodet, og nærmere 30 prosent av damene jobber. I tillegg er det lov å komme til landet som turist, forteller hun.

Fra scenen nevnte hun at Aftenbladet er en avis som jobber med undersøkende og kritisk journalistikk, og hvordan de kan bruke store datasett til å avdekke ting.

– Dette er et signal om at de ønsker å endre noe. De har en lang vei å gå, men det er et ønske om dialog. Jeg hadde enormt mange samtaler med journalister imens jeg var der for å høre hvordan arbeidsvilkårene er. Det er utrolig verdifulle perspektiv, utdyper hun.

Stueland opplyser at konferansen besto hovedsakelig av folk fra den øvre middelklassen – men også studenter.

– Jeg fikk ikke pratet med folk som har det skikkelig galt, sier hun.

Stueland i samtale med dr. Easa som forsker på medievaner i Saudi-Arabia. WhatsApp er den største kilden til informasjon og kommunikasjon, forteller Stueland.

Investert i sport

Landet har blitt beskyldt for å drive med sportsvasking. På spørsmål om det er en form for medievasking å hente inn noen fra norske medier svarer hun:

– Det er såpass få personer som er hentet inn eksternt. Jeg tenker mest at det er et signal om at de er åpne for vestlige verdier og tankesett og vestlige måter å organisere samfunnet på. Men jeg opplever ikke at de skal rettferdiggjøre konferansen.

Hun er klar på at hun ville gjort det igjen.

– Det å få tale til et sånt sted tenker jeg er utrolig verdifullt, også for min input. Jeg har lært utrolig mye, men også for de å forstå at det går an å jobbe på en annen måte, sier hun.

Hun trekker fram et eksempel om en kvinne som var invitert fra Pakistan for å snakke om hvordan de dekket valget der.

– Det syntes jeg var en modig invitasjon, sier hun og legger til:

– Alt starter med dialog. Forandring kan ikke skje over natta. Vi må gi dem en sjanse til å endre seg.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS