Åse Marit Befring (øverst fra venstre), Kyrre Lien og Elin Sørsdahl er alle på plass i katastrofeområdene i Tyrkia.Foto: NRK TV/Santiago Vergara (TV 2)/Kyrre Lien (VG)
Norske journalister i Tyrkia: – Situasjonen er nesten ubeskrivelig
«Apokalyptisk», «krevende» og «sterke inntrykk». Slik skildrer de norske journalistene jordskjelv-katastrofen.
– Situasjonen i området er nesten ubeskrivelig, med enorme ødeleggelser og menneskelige lidelser. De siste dagene har vi reist rundt i noen av byene som er hardest rammet, og i byen Antakya var hele nabolag i ruiner. Vi så hvordan folk gravde ut lik med hendene, og sørgende familier som ventet på livstegn fra ruinene, forteller Lien til Medier24.
– Det å se hvordan mennesker sitter ved ruinene av kollapsede boligblokker i håp om å høre noe fra deres slektninger, og at de ikke vil gi opp håp, gjør sterkt inntrykk. Det å også se hvor stort omfang det er av mennesker som er omkommet, er voldsomt, sier han.
– Krevende
Lien forteller også om små glimt av håp.
– Tirsdag så vi en tenåring bli båret ut av ruinene og som var i live. Det er slike glimt av håp som driver folk nå, sier han.
Lien sier det er flere utfordringer som venter som arbeidende journalist.
– Mye av infrastrukturen i området er skadet, men veiene har vært åpne. Det gjør at det har vært mulig å komme seg frem, men det er knapt med mobildekning, og strøm og vann er ikke-eksisterende. Derfor har vi bragt med soveposer, tørrmat, vann og forsøker å være så selvforsynte som mulig, forteller han.
– Det er krevende å få sendt hjem stoff, men vi har fått levert fortløpende siden jeg kom til landet mandag kveld, sier Lien.
Også TV 2 Nyheter-journalist Elin Sørsdahl er på plass.
Hun har sin daglige base i Brussel, men har vært i katastrofe-områdene de siste dagene.
– Det gjør enormt inntrykk hvilken motstandsdyktighet tyrkere og kurdere har vist etter jordskjelvet. Mange lever på gata, tenner bål og forsøker å tilpasse seg situasjonen så greit det går, forteller hun til Medier24.
– Folk graver i ruiner etter sine kjære, kanskje har de mistet noen nære og likevel spør de etter hva vi trenger.
Artikkelen fortsetter under bildet
Tilbyr te og vil hjelpe
Tyrkia er ikke kjent for å ha stor pressefrihet til daglig, men Sørsdahl forteller om en åpenhet mot utenlandsk presse nå.
– De kommer med te og vil hjelpe oss, samtidig som de forteller om sitt livs drama. Ingen jeg har møtt, hverken politi, redningsmannskaper eller jordskjelvrammede har reagert negativt på at vi er tilstede. Tvert i mot, sier hun.
Også rent praktisk går det greit å dekke katastrofen, forteller Sørsdahl.
– For meg som journalist er forholdene greie. Det er et jordskjelvområde, det vil si at nett og telefon i enkelte områder funker dårlig. Mye er stengt på grunn av unntakstilstanden og landesorg. På kveldstid er det stupmørkt, fordi strømmen er gått i store områder. Vi har hatt base i Gaziantep, og reist ut og inn av de områdene som er hardere rammet av jordskjelvet, sier hun.
Sørsdahl har dekket flere naturkatastrofer tidligere, og var derfor forberedt på det som ventet.
– Jeg har dekket jordskjelv i Haiti, Chile, Japan og Italia tidligere, så jeg var forberedt på hva som møter deg. Etterskjelv, fare for at bygg kan rase sammen, tomt for drivstoff og mye som ikke funker, for eksempel varmtvannet på hotellet vi bor. Det har derimot hotellets wifi gjort helt strålende, og det hjelper mye under lange arbeidsdager, forteller hun.
TV 2-veteranen sier også hun føler seg trygg.
– Vi holder god kontakt med utenrikssjefen om hvor vi er og hva vi gjør, sier Sørsdahl.
Artikkelen fortsetter under bildet
Ble vitne til likfunn på direkten
NRKs utenrikskorrespondent i Midtøsten, Åse Marit Befring, fortalte til Nettavisen tidligere denne uken at hun ble vitne til et likfunn mens hun hadde direktesending.
Hun fortalte også om «desperasjon, fortvilelse og sinne» i landet.
Overfor Medier24 forteller Befring det fortsatt er svært kaotisk.
– Det er en ekstrem situasjon og vanskelig å beskrive. Det er et enormt område uten strøm, butikker, restauranter, skoler og alt vi forbinder med et vanlig liv, sier hun til Medier24.
Hun beskriver inntrykkene som «apokalyptisk» , og sier nøden er stor.
– Folk får nå nødhjelp, men på kveldene står de foran bål laget på møbler og annet fra ruinene med teppe over skuldrene og varmer seg. De er satt helt på bar bakke og kan ikke gjøre annet enn å vente på mer hjelp, og kanskje også på et svar om dem de savner i bygningsmassene, forteller Befring.
Møtene med alle enkeltskjebnene gjør også sterkt inntrykk.
– I dag fortalte for eksempel en far at han mistet fem barn og bare ett overlevde, forteller Befring.
– I en blokk var det bare fire overlevde: En ung familie med et lite barn og en jente på 5-6 år. Moren kastet henne ut av vinduet og ble selv knust i massene, sier hun.
Befring forteller også at det fortsatt står mange mennesker og roper inn i boligblokker som har rast sammen.
– De fortsetter å vente og rope selv om det har gått lang tid, sier hun.
– Hvordan opplever du å dekke katastrofen som journalist på bakken?
– Krevende. Vi overnattet i bilen en natt fordi vi ikke fikk tak i bensin, så vi måtte vente til dagen etter, forteller Befring.
– Det er også vanskelig å komme frem. Det første halvannet døgnet var ødelagte veier, bygningsmasse og oversvømmelse den største utfordringen, men nå er det køene og omkjøringer den største utfordringen, sier hun.