Førstkommende onsdag skal Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandle hele 14 saker. Men halvparten av sakene skal bli behandlet bak lukkede dører.
At så mange av sakene går bak lukkede dører er uvanlig for praksisen som PFU har ført den siste tiden.
Generalsekretær i Nors Presseforbund, Elin Floberghagen, forteller at de også ble overrasket da de så hvor mange saker som skulle være lukket.
– Vi tenkte at denne gangen ble det flere lukkede saker enn det har vært de siste møtene. Det er stort sett ikke så mange lukkede saker, sier Floberghagen til Medier24.
Flere åpne saker i dag
Norsk Presseforbund har som uttalt mål å ha størst mulig åpenhet rundt presseetiske saker.
Hovedregelen er derfor at klage, tilsvar og PFUs uttalelser er åpne. Møtene i PFU er også åpne og blir kringkastet.
Det er generalsekretæren i Norsk Presseforbund som avgjør hvilke saker som eventuelt skal gå bak lukkede dører.
– Tidligere var vesentlig flere saker lukket enn det er i dag. Nå ønsker vi å praktisere størst mulig åpenhet. Derfor avviker nok dette fra det som i dag er normalen, sier Floberghagen.
Tredjepersoner, barn og sensitive forhold
At det ble syv lukkede saker til dette møte mener Floberghagen er tilfeldig. Begrunnelsen ligger i hvilke typer saker som skal opp til behandling.
Ifølge vedtektene til PFU kan saker være lukkede dersom privatlivets fred eller noens personlige forhold skal beskyttes, eller det vil være særlig belastende for klager eller tredjepart at saken er åpen.
– Det viktigste er at PFU er i stand til å behandle sakene grundig og åpent, og falle på en god og riktig uttalelse.
– Det kunne man ikke fått til om man behandlet dem åpent?
– Ikke i disse sakene nei. Det vil nettopp øke belastningen for tredjepersoner og barn på grunn av sensitive forhold, svarer Floberghagen og legger til:
– Som Europas eneste selvdømmeordning innenfor pressen, så har vi åpen saksbehandling som hovedregel. Denne gangen må vi lukke flere saker, gitt at det er slike saker.
– Med et mål om åpenhet. Burde man spredt sakene mer utover året da volumet ble så stort?
– Det mener jeg ikke. Vi bør ta sakene så snart de er klar til behandling. Det er et klart ønske. Når det er flere saker som krever at de er lukket, så må vi gjøre det. Det er ingen dramatikk i det, svarer Floberghagen.