Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen reagerer på Nettavisens vinkling i en sak om Line Andersens rettssak mot NRK.

Aftenposten-redaktør refser Nettavisens vinkling om NRK-konflikt: – Går over streken

– Jeg mener de fleste ting som refereres til i en sak, også kan brukes som tittelpoeng, svarer Nettavisens politiske redaktør, Erik Stephansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen reagerer på måten Nettavisen tirsdag vinklet en sak fra rettssaken mellom Line Andersen og NRK.

Saken hadde tittelen «Gråtende Line Andersen: – Jeg er ufrivillig barnløs».

Strøm-Gundersen synes mediedekningen av rettssaken i sum er overdimensjonert.

– Når man i tillegg får vinklinger på detaljer som jeg mener umulig kan ha stor offentlig interesse, som i Nettavisens sak, vil jeg anbefale at vi er litt mer varsomme, sier Strøm-Gundersen til Medier24.

Og legger til:

– Selv om dette er et referat fra en rettssak, må man likevel vurdere hvorvidt detaljene er relevant for saken, om det har offentlighetens interesse og også hensynet til saklighet og omtanke. Min mening er at dette går over streken.

– Bruker ressurser på andre saker

VG, Dagbladet og TV 2 er blant riksmediene som de siste dagene har fulgt programleder Line Andersens rettssak mot sin egen arbeidsgiver NRK, tett.

Det samme har også Medier24 gjort. Mens de andre avisene har satt egne reportere til å følge saken, har Aftenposten foreløpig overlatt majoriteten av sin dekning av saken til NTB.

– Hvorfor gjør ikke Aftenposten mer ut av denne saken, slik som konkurrentene?

– Det handler om at vi ut i fra nyhetsverdi, vurderer hva vi tror våre abonnenter er mest interessert i. Vi bruker NTB her, slik at leserne har et tilbud, men bruker selv ressursene våre på andre saker, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen til Medier24.

Samtidig synes Gundersen det er bra at andre medier har vurdert saken annerledes enn det de selv foreløpig gjør.

– At andre medier gjør andre vurderinger, er helt greit. Med tanke på mediemangfoldet, er det i seg selv positivt at vi gjør ulike vurderinger.

Vurderer mer egendekning

Strøm-Gundersen forteller at også Aftenposten kan komme til å sette flere egne ressurser på rettssaken etter hvert.

– Jeg følger også med på oppmerksomheten saken får, og tenker at vi fortløpende vurderer det, om det kommer frem prinsipielle sider av saken som det er naturlig for oss å bruke krefter på.

– Hvilke sider kunne det for eksempel vært, da?

– Det kan være interessant for Aftenposten å se på sidene av saken som dreier seg om arbeidsmiljø, styringsretten og å forklare hva striden står om, uten at det blir nødvendig å gå i alle detaljene.

– Jeg er litt i tvil om hvorvidt dette har veldig stor interesse.

– Viktig for å sikre balanse i dekningen

Tirsdag la NRKs advokat frem sin partsforklaring i saken.

Der kom det blant annet frem en rekke sterke påstander om Line Andersen og hennes påståtte negative effekt på arbeidsmiljøet i NRK Sporten.

Blant annet ble det fra NRKs advokat sagt følgende om Andersen:

– Hun viste en atferd som påvirket flere av de ansatte og skapte utrygghet og frykt. En av deltagerne ba om å bli skjermet fra Andersen og har slitt i etterkant av hendelsen, sa Stenbrenden.

I medienes referater, ble denne kritikken i stor grad gjengitt uten tilsvar fra Andersen. På spørsmål om hva Strøm-Gundersen tenker om det, svarer hun:

– Slik fungerer jo rettssaker. Flere sider blir lagt frem i løpet av en rettssak, og mediene dekker fortløpende det som skjer. For å sikre balanse i dekningen, er det her viktig at man dekker saken over flere dager, slik flere sider av saken kommer frem. Det er også viktig at man gjør leseren klar over at saken kommer fra en rettssak, og at den er en del av et større bilde.

Nettavisen forsvarer vinklingen sin

Nettavisens politiske redaktør, Erik Stephansen, er forelagt kritikken fra Strøm-Gundersen.

I en e-post til Medier24 svarer Stephansen følgende:

– Vi legger merke til at Aftenposten har overlatt mesteparten av sin dekning av ukens store samtaleemne i det norske samfunnet til NTB. Når de nå likevel kommenterer den med kritikk mot vår og andre mediers dekning, har jeg lyst å si to ting:

– Utfallet av denne saken kan få vidtrekkende konsekvenser i NRK og kanskje norsk arbeidsliv, slik vår spaltist Elin Ørjasæter er inne på i sin kommentar i Nettavisen i dag.

Også Aftenposten har løftet frem poenget Stephansen viser til. De publiserte en sak der Ørjasæter var intervjuet om tematikken, onsdag kveld.

Stephansen skriver også:

– Onsdag valgte vi å fortelle det Line Andersen selv brukte i retten som en forklaring på sin oppførsel, som er dekket vegg-til-vegg i norske medier de siste ukene.Jeg er selvsagt enig i at ufrivillig barnløshet normalt tilhører privatlivets fred. Men her ble det anført som en forklaring i en offentlig konflikt, og fremført i åpen rett på saksøkerens eget initiativ - åpenbart fordi hun mener det er viktig og relevant.

«Så kan vi legge til at Andersen selv har søkt offentlighet og trukket sin arbeidsgiver for retten i kampen for fortsatt å få være på TV. Derfor blir dette relevant å fortelle til leserne.

– Det reageres på at dere brukte barnløsheten som et poeng i tittelen her. Mener dere at dere viser saklighet og omtanke for Andersen gjennom å gjøre dette?

– Jeg mener de fleste ting som refereres til i en sak, også kan brukes som tittelpoeng. Dette kan alltid diskuteres, men det er ingen tvil om at det er dekning for tittelen i saken.

Powered by Labrador CMS