Linn Kongsli Hillestad dekker næringsliv og teknologi fra Silicon Valley for E24.

Hun er eneste norske journalist som dekker Silicon Valley

– Jeg prøver å fortelle historier herfra som ikke dekkes av andre norske journalister i USA, sier E24s Linn Kongsli Hillestad.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Siden 2020 har Linn Kongsli Hillestad jobbet som E24s journalist i teknologiområdet Silicon Valley på vestkysten i USA.

Hun forteller at det var ganske tilfeldig at hun fikk jobben.

– Jeg hadde jobbet i Dagbladet i mange år. Og så startet mannen min hos en norsk tech-startup i 2018. En dag sendte han meg melding mens jeg satt på jobb og spurte om vi ikke skulle flytte til San Fransisco. Og jeg tenkte «jo, det gjør vi!»

Kongsli Hillestad fikk permisjon fra Dagbladet mens hun jobbet frilans. Etter en stund skjønte hun at de ville fortsette å bo på vestkysten, og hun sa opp jobben.

Hun hadde tidligere vært i kontakt med E24-redaktør Lars Håkon Grønning, og tok igjen kontakt for å melde seg som frilanser.

– Han så en mulighet for en mer fast tilstedeværelse. Det hadde ikke jeg tenkt på, men det var en veldig god ide, sier hun.

– Var ikke interessert i feltet

Kongsli Hillestad forteller at hun har et bredt mandat i jobben som Silicon Valley-reporter.

– Jeg dekker både teknologi og næringsliv her, i tillegg til at jeg reiser en del ut til andre steder i USA også. Jeg liker aller best å finne artikler i skjæringspunktet teknologi, økonomi og samfunn, sier hun og legger til:

– Jeg prøver å fortelle historier herfra som ikke dekkes av andre norske journalister i USA. Det er ingen andre skandinaviske journalister som dekker Silicon Valley, så vidt jeg vet, og det er her mye av fremtidens næringsliv utvikles.

Men selv om hun nå rapporterer fra en av verdens hovedsteder for teknologi og næringsliv, har hun ikke bred erfaring fra feltet.

– Jeg hadde aldri skrevet om næringsliv før jeg flyttet hit, og hadde egentlig ikke dekket så mye teknologi heller. Det eneste var graveprosjektet «NullCTRL» for noen år siden. Jeg var egentlig ikke spesielt interessert i det feltet, men nå synes jeg det er veldig spennende og givende, forteller hun.

Sakene under tittelen «NullCTRL» avdekket hvor dårlig sikret norske datasystemer er og ble SKUP-prisvinneren i 2014. Kongsli Hillestad jobbet med sakene sammen med Espen Sandli og Ola Strømman.

Kongsli Hillestad mener det har vært en fordel å komme inn i temaet som fersk.

– Siden jeg ikke er teknologi-nerd selv, kan jeg skrive slik at det når bredere ut, tror jeg.

– Selvkjørende biler og sjekkhefter

Og hun forteller at Silicon Valley ikke er én by, hvor alle de store techselskapene er samlet.

– Det er et ganske stort område, hvor det er mange små byer i dalen. Facebook holder til i en by, Google i en annen. Og i åsene rundt bor alle de rike i store herskapshus. Nærmere kontorbyggene ligger det små byer hvor de mindre heldige som jobber på gulvet bor.

Og Kongsli Hillestad forteller at det er lite som minner om en utopisk, fremtidsrettet hovedstad for teknologi.

– Hvis du kjører gjennom Silicon Valley, er det paddeflate boligområder med kontorer innimellom, men ellers ingenting. Det kan fort ta tre kvarter å kjøre fra det ene tech-hovedkontoret til det neste. Det er for det meste bare motorveier, sier hun og legger til:

– Hvis du ikke visste det, hadde du ikke ant at det var Silicon Valley du kjørte igjennom.

Hun forteller at området både er teknologisk, men samtidig langt bakpå.

– Det som er gøy med å bo her, er at mange tror det er en skinnende tech-by, men de bruker sjekkhefter her ennå. Samtidig kan du se selvkjørende biler fra Google, og roboter som leverer mat på døra. Så det er litt begge deler.

Og foreløpig har Kongsli ingen planer om å forlate California.

– Vi er jo en familie her nå, så det vil uansett være en familieavgjørelse. Men slik det er nå, trives vi veldig godt.

Powered by Labrador CMS