Samarbeidsteamet. Fra venstre: Fredrick Ekeseth, Jonas Alsaker Vikan, Hans Jørgen Ro, Eiliv Frich Flydal og Anders Fjellberg.

Jobbet med over 20 medier i 12 tidssoner med skatteparadis-avsløring: Slik løste E24 prosjektet

– Vanvittig omfattende, sier Eiliv Frich Flydal fra VG.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag morgen publiserte E24 prosjektet «Dubai Uncovered» - et samarbeidsprosjekt med utgangspunkt i en datalekkasje som viser eierskapet til over 800.000 eiendommer i Dubai.

Datamaterialet, som stammer fra 2020, fikk Eiliv Frich Flydal i VG tilgang til.

I høst ble E24 koblet på og tok over prosjektet med Frich Flydal som fikk ansvar med å bygge og følge opp et internasjonalt samarbeid med over 20 medier.

– Det er vanvittig omfattende. Det er mye analysering og strukturering før du klarer å jobbe med det på en måte som det er lett å lage journalistikk av, forteller Frich Flydal til Medier24.

For å gå gjennom hele materialet trengtes både flere personer og journalister med lokal kunnskap om andre land.

Dermed fikk han oppgaven med å stable en internasjonal samarbeidsgruppe på beina.

Måten å løse det på er å samarbeide med folk, slår han raskt fast.

Likevel har det vært travelt fra morgen til kveld.

Jeg har hatt folk på meg fra jeg står opp. Det er gjerne det første jeg ser, med flere henvendelser fra folk som sitter i en annen tidssone enn meg, eller som er på jobb lengre enn meg i statene, forteller Frich Flydal.

Eiliv Frich Flydal har hatt ansvaret med å bygge og følge opp det internasjonale samarbeidet.

Sikkerhet i høygir

Flere av de som har jobbet med prosjektet «Dubai Uncovered» må nå gå med to mobiler - som ekstra sikkerhetstiltak etter det omfattende graveprosjektet.

Alle reportere som er synlige med byline i forbindelse med publisering, ledergruppen i E24, og også enkelte i VG har to telefoner på ubestemt tid. En for å ringe og sende SMS, og en uten SIM-kort som kan brukes til normale ting for å skape en barriere mot våre IT-systemer her inne i Schibsted, i tilfelle noen skulle forsøke et dataangrep mot oss, forklarer Anders Fjellberg, redaksjonssjef for undersøkende journalistikk i E24, som har ledet prosjektet.

Ikke ferdig publisert

Han berømmer Frich Flydal for jobben som er gjort med å lande prosjektet, og lover at dette bare er begynnelsen.

Vi jobber for fullt videre med materialet, sier han, og tror det er det største materialet E24 har jobbet med.

Vi samarbeidet også med Aftenposten om Pandora Papers, som også var et enormt materiale. Forskjellen nå er at vi har ledet prosjektet, sier han, og legger kjapt til:

Dette er også det første store gravesamarbeidet mellom E24 og VG. Det første av flere, håper vi.

At det er en norsk redaksjon som har ledet det omfattende internasjonale prosjektet mener han er et tydelig kvalitetsstempel på norsk journalistikk.

Noen sier at alt var bedre før, men nivået på norsk journalistikk har aldri vært bedre. Jobben som er levert her er nok et bevis på det. Det viser også at E24 har muskler til å gå inn og lede et slikt prosjekt. Det er fullt i tråd med ambisjonen vår om å bli det ledende mediehuset i Norge for undersøkende journalistikk, avslutter han.

Powered by Labrador CMS