Øystein Ingilæ, redaktør i Kyst og FjordFoto: Torill Henriksen
De ble årets lokalavis i fjor: Slik jobber Kyst og Fjord og Dølen for å være best
– Vi skal være aktuelle og først. Og blir vi slått blir vi deppa, til tross for at vår yngste journalist blir 50 neste år, og mesteparten er over 60, sier redaktør i Kyst og Fjord, Øystein Ingilæ.
(ÅLESUND): Under landsmøtet til Landslaget for Lokalaviser (LLA) i Ålesund, presenterte fjorårets vinnere av prisen «Årets Lokalavis», Dølen og Kyst og Fjord, hvordan de fikk prisen.
Øystein Ingilæ, redaktør i Kyst og Fjord, fortalte om hvordan den nordnorske lokalavisen startet opp i 2011 i Kjøllefjord, et sted med 900 innbyggere.
– Vi hentet folk rett fra gata. Vi hadde en arbeidsledig kokk, en fisker, en lærer, en skoleelev og en veldig lei taxisjåfør. Det var jo egentlig galskap, fortalte Ingilæ.
Han beskrev teamet sitt som faglig sterke, erfarne journalister, som kan bekle alle roller.
Ingilæ fortalte at han hadde spurt sønnen på 9 år om han visste hvorfor avisen hadde vunnet prisen for årets lokalavis i fjor.
– Da sa han «dere skriver om et mangfold som ikke så mange andre gjør». Og der kunne jeg stoppet forklaringen, sa han.
For avisen er opptatt av mangfold, både i bransjer og i folk. Spesielt trakk Ingilæ fram kvinneandelen.
– Kvinnfolk har aldri vært noen rariteter. Vi har ofte kvinner i spaltene, og de gir faktisk bedre analyser, og gjør oss til en bedre avis, sa han og la til:
– Og vi har aldri vært i tvil, helt siden starten, vi skal aldri skrive en sak om en kvinnelig fisker fordi hun er kvinne.
Avisen har det Ingilæ beskriver som verdens lengste lokalmiljø; Kysten.
– Kysten er egentlig som et lokalmiljø, det er et veldig spesielt miljø.
Kyst og Fjord skriver om kysten og om fiskenæringen, og Ingilæ er klar på at de skal være ledende på nyheter om fiskeindustrien.
– Vi skal være aktuelle og først. Og blir vi slått blir vi deppa, til tross for at vår yngste journalist blir 50 neste år, og mesteparten er over 60.
– Viktig oppgave
Tone Sidsel Sanden, sjefredaktør i Dølen, fortalte at hverdagen for den lille redaksjonen kan være travel, men at de skal være avisen som setter dagsorden. Avisen dekker kommunene Nord-Fron, Sør-Fron og Ringebu i Gudbrandsdalen med fire journalister.
– Da gjelder det å bruke de ressursene og den kompetansen man har, fortalte hun fra scenen.
Dølen gir ut en papirutgave i uka, men har blitt en digital dagsavis i likhet med mange andre små aviser. Avisen startet med digitale abonnementer i 2017.
– Det gjør at vi må være på der det skjer. Vi har en viktig oppgave å gjøre som liten lokalavis, det er ingen andre som stiller de kritiske spørsmålene, så det må vi gjøre, sa Sanden.
Hun påpekte at avisen skal være uredd, skille seg ut, sette dagsorden og være på lag med leserne.
– Leserne våre skal tenke at Dølen er de nødt til å abonnere på.