Dokumentarfilmskaper Henrik Evertsson måtte møte i retten i forbindelse med dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer alt».
Stian Lysberg Solum
Estonia-dykkerne får dommen i dag
Journalistene som er tiltalt for å ha brutt gravfreden ved fergen Estonia får dommen mandag. Bildene deres har ført til at katastrofen granskes på nytt.
Denne artikkelen er over to år gammel.
De sendte en robot ned til vraket i september 2019. Bildene deres ble vist i en dokumentar på Discovery i fjor høst. De har ført til at svenske myndigheter vil granske skipstragedien på nytt.
Bildene viste blant annet et stort hull i skroget, som tidligere ikke har vært kjent. Det vurderes nå å gjøre nye dykk ned for å granske skipet, men svenske myndigheter har vært klare på at gravfreden ikke heves.
Journalisten Henrik Evertsson fikk den svenske journalistprisen for innsatsen. Han er sammen med en kollega tiltalt for å ha brutt Estonias gravfred. Göteborgs tingrett avgir dom i saken mandag.
Aktor la ned påstand om at de to dømmes til dagbøter. Journalistene ber om å bli frifunnet. De mener de er forsvart av ytringsfriheten, og har vist til at de seilte fra Tyskland, i en tysk båt og dermed faller inn under tysk lov. Tysland har ikke skrevet under på loven om gravfred.
852 mennesker omkom da passasjerfergen Estonia gikk ned i Østersjøen på vei fra Tallinn til Stockholm i september 1994.
Havarikommisjonene i Sverige, Finland og Estland har innledet ny granskning etter at dokumentaren « Estonia – funnet som endrer alt » ble sendt i september i fjor.