Presseetikerne Sven Egil Omdal og Trygve Aas Olsen reagerer på at Discovery og Nettavisen takker ja til IOCs tilbud om vaksine.

Presseetikere kritiserer medienes ja til IOC-vaksine: – Presseetikken må få forkjørsrett

Både Nettavisen og Discovery forsvarer avgjørelsen av hensyn til sine medarbeideres sikkerhet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Presseetikerne Sven Egil Omdal og Trygve Aas Olsen er kritiske til at Discovery og Nettavisen har takket ja til Olympiatoppen og International Olympic Committees (IOC) tilbud om vaksiner for sine medarbeidere, i forbindelse med sommerens OL i Tokyo.

De andre riksmediene, som NRK, VG og Aftenposten, takker alle nei. Det får de støtte for av både Omdal og Aas Olsen.

– Vaksiner er så viktige at de helt klart utgjør en betydelig ytelse. Det å få en verdifull ytelse fra dem du skal dekke og ha en kritisk holdning til, er i strid med elementær presseetikk, sier Sven Egil Omdal til Medier24.

Omdal sier at det også gir grunnlag for ekstra skepsis, at man ikke vet hvor vaksinene kommer fra, eller hvem som ville fått dem dersom de ikke ble kjøpt fri til OL-journalistene.

– Dette spørsmålet står heller ikke fritt fra hele den pågående debatten i Norge om hvem som skal få vaksiner, og hvilken begrunnelse de skal få den ut fra. Det blir ikke lettere for avisen å drive kritisk journalistikk på vaksineavviklingen, om avisene selv takker ja til å gå utenom køen, sier Omdal.

– Skal ikke få fordeler

– Men er det ikke forståelig at Discovery og Nettavisen ønsker å ivareta sikkerheten til sine ansatte?

Spørsmålet man må veie dette opp mot er om det er en betydelig ytelse fra dem man skal dekke. Jeg skjønner at mediene har måttet tenke på hensynet til folkene de skal sende ut, på et oppdrag som hittil er blitt sett på som risikofylt, svarer Omdal.

Og legger til:

– Det er grunn til å tro at et så stort arrangement kan føre til smitteutbrudd, men her mener jeg presseetikken må få forkjørsrett.

Omdal får støtte av presseetiker og fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk (IJ) Trygve Aas Olsen.

– Journalister skal ikke få fordeler i forbindelse med jobben sin, som kan føre til at noen stiller spørsmål ved objektiviteten eller avhengigheten deres til kildene, sier Aas Olsen til Medier24.

Og fortsetter:

– Dette er i samme kategori som å ta imot gratis reiser eller andre fordeler. Det skal journalister ikke ta imot av folk man skal ha et kritisk blikk på.

– Får ikke innflytelse på journalistikken

Nettavisens konstituerte sportsleder, Simen Lønning, forklarer hvorfor Nettavisen ønsker å ta imot vaksinene IOC tilbyr.

– For oss har sikkerheten til våre medarbeidere vært i fokus. Det er viktig for oss at OL kan bli så trygt som mulig for dem under en pandemi, sier Lønning til Medier24.

Lønning understreker at Nettavisens journalistikk ikke vil påvirkes av vaksinetildelingen.

– Jeg registrerer at det stilles spørsmål til objektiviteten til de mediene som takker ja til tilbudet fra IOC, men jeg må igjen gjenta at dette ikke får noe som helst innflytelse på vår journalistikk, hverken knyttet til IOC eller OL. Vi vil fortsette med vårt kritiske blikk.

– Hvordan kan leserne deres være sikre på at godet dere mottar fra IOC ikke påvirker journalistikken Nettavisen lager?

- Hvorfor skal vi bli påvirket? Som alle andre i Norge, så kommer norske journalister til å få et tilbud om vaksine fra norske helsemyndigheter, men jeg regner med at de er i stand til å rette et kritisk blikk mot myndighetene til tross for det.

– Dette er et dilemma

– Men myndighetenes vaksiner blir ikke gitt til journalister i kraft av yrket deres, men i kraft av at de er norske borgere. Er ikke dette en viktig forskjell?

– Men de er likefullt journalister. Jeg må bare være krystallklar på at dette ikke påvirker vår journalistikk. For vår del er sikkerheten til våre journalister viktig, og vi er positive til at de kan vaksinere seg før avreise, svarer Lønning.

Discoverys Espen Skoland har ikke anledning til å snakke med Medier24 på telefon, men skriver likevel dette i en e-post:

- Det er klart at dette er et dilemma, men for oss veier sikkerheten til våre medarbeidere tyngst. Når vi ber dem om å utsette seg for den risikoen det innebærer å reise til Tokyo for å gjøre jobben som journalister og teknisk støttepersonell, så er det en lettelse å vite at de har fått tilbud om vaksine.

– Dette kommer ikke til å endre måten vi dekker OL på. Vi kommer til å dekke OL på akkurat samme måte som vi hadde planlagt, sier Skoland.

Powered by Labrador CMS