I et samarbeid med Olympiatoppen vil IOC tilby vaksine til journalister med akkreditering til OL og Paralympics i Japan som begynner 23. juli.
Journalisten skrev først om saken.
Leder for Norske Sportsjournalisters Forbund, Reidar Sollie, bekrefter at de har blitt kontaktet av Olympiatoppen om dette tilbudet.
Vaksinetilbudet kommer fra en egen avtale som IOC har med Pfizer, ifølge Sollie. Det vil ikke gå utover vaksinekvoten i Norge.
Han forteller at forbundet diskuterte forespørselen på et styremøte torsdag kveld. De sendte videre ut et skriv til redaksjonene som skal til Tokyo, hvor de opplyser at forbundet stiller seg bak tilbudet.
Samtidig understreker forbundet at det er store etiske problemstillinger knyttet til tilbudet. Disse problemstillingene ble også tatt opp i skrivet som ble sendt ut.
– Det er klart det kan problematiseres at IOC vaksinerer pressefolk for å dekke deres eget OL. Dette er presseetisk problematisk på høyeste nivå, sier Sollie til Medier24.
Per i dag er det ikke noe krav fra arrangørens side om at mediefolk må være vaksinert.
Kan skape bindinger
Etter at tilbudet ble kjent kontaktet flere redaktør Norsk Redaktørforening (NR). Det bekrefter generalsekretær Arne Jensen.
– Vi har blitt kontaktet om det. Det er helt åpenbart at dette har sider ved seg som den enkelte redaktør må tenke grundig gjennom, Jensen til Medier24.
Han er klar på at NR ikke har gitt føringer til de ulike redaktørene.
I Vær Varsom-plakaten står det at pressen alltid skal være forsiktig med å takke ja til goder for å unngå mulige bindinger.
– I det øyeblikket du takker ja til en vaksine, så mottar du en fordel. Det er det ingen tvil om. IOC er en stor og mektig aktør. I det øyeblikket man takker ja til å bli vaksinert gjennom IOCs vaksineprogram, så er det verdt å diskutere om det skaper en binding som er problematisk i forhold til sin egen integritet og troverdighet, sier Jensen.
Han er klar på at tilbudet også fordrer andre etiske problemstillinger som går utenfor presseetikken.
– Er det riktig å ta imot vaksine for å være trygg i dekningen av et sportsarrangement, i en tid hvor vaksiner er et knapphetsgode, både nasjonalt og globalt?
Vaksineprogram
Sollie i Norske Sportsjournalisters Forbund er klar på de ikke kunne akseptere at norske sportsjournalister skulle bli prioritert foran andre i vaksinekøen i Norge.
De kan derimot akseptere å bli med i IOCs vaksineprogram, så langt det ikke går utover noen nasjonale prioriteringer.
Sollie understreker at det er opp til hver redaksjon å ta stilling til tilbudet.
I tillegg til de etiske problemstillingene, er det klart at tilbudet også har en pragmatisk side.
– Man kan se pragmatisk på det når det gjelder helserisiko og sikkerhet i det store bildet. Vi har vurdert dette opp til egen sikkerhet for dem som skal til Tokyo. Men det er vrient. Jeg skjønner de som sier nei veldig godt, sier Sollie.