Rådgiver i Norsk Journalistlag og medlem av Pressens offentlighetsutvalg, Sindre Granly Meldalen, og Tron Strand, leder i Offentlighetsutvalget
Foto: Presseforbundet / Kent Olsen
Dette er landets mest åpne kommuner
To kommuner deler førsteplassen i årets kåring om åpenhet.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Det er Rindal og Ørland som er kåret til landets mest åpne kommuner. Begge kommunene fikk full pott i undersøkelsen gjort av Kommunal Rapport og Pressens offentlighetsutvalg.
– Det er kjempebra. Vi ønsker å være en åpen kommune. Vi ønsker å gjøre alt mest mulig åpent for innbyggerne. Det har vært godt jobbet av staben på dette området, sier Rindal-ordfører Vibeke Langli (Sp) i en pressemelding.
Også i Ørland er det godt stemning, etter å ha karret seg til toppen fra fjorårets 34. plass.
– Det er viktig med åpenhet. Det handler litt om tillit. For oss som er tvangssammenslått og har hatt en del politisk urolighet, er det særlig viktig å være ryddige og åpne, sier ordfører Ogne Undertun (Ap) i Ørland.
63 kommuner svarte ikke på innsynskravet. Året før var det 33 som ikke besvarte.
– Innsynskrav skal behandles. Der har ikke kommunene noe valg. Norsk lov pålegger de dette. At så mange kommuner ikke engang besvarer innsynskrav, synes jeg er svært skuffende. Dette må de få orden på, for kommunene ønsker vel ikke å være lovbrytere? Samtidig er det veldig oppløftende at mye går i riktig retning i kommune-Norge. I sum betyr det at kommunene er blitt bedre på å sikre innbyggere og medier innsyn i hva de holder på med. Det vekker tillit og er bra for demokratiet, sier Tron Strand, leder av Pressens offentlighetsutvalg.
I fjor var det Grimstad og Modalen som gjorde det best i åpenhetsundersøkelsen.