Representanter for Modalen og Grimstad fortalte under Åpenhetsseminaret om hvordan de har jobbet med innsyn

Grimstad og Modalen gjør det best i åpenhets­undersøkelse

Grimstad og Modalen kommer best ut i en undersøkelse av norske kommuners åpenhet. Årdal ligger i andre enden av skalaen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Pressens Offentlighetsutvalg og Kommunal Rapport har undersøkt hvem som i størst grad «legger forholdene til rette for en åpen og opplyst samtale, slik Grunnlovens § 100 krever.»

Grimstad (Agder) og Modalen (Vestland) får begge 29,5 av 34,5 mulige poeng i undersøkelsen, mens Årdal (Vestland) får -3 poeng (-18 er laveste mulig sum).

Norges mest åpne fylke er ifølge undersøkelsen Møre og Romsdal, der kommunene får 18,1 poeng i gjennomsnitt. Dårligste fylke er Nordland, med 12,7 poeng. Landsgjennomsnittet er 14,8.

Undersøkelsen ble også gjort i 2018. I undersøkelsen kommer det fram at flere kommuner siden den gang har fått postlister med gode søkefunksjoner, og at flere kommuner legger ut dokumenter i fulltekst i postlistene.

Samtidig fjernes postlister i større omfang enn tidligere. Kun 10 prosent sier de ikke gjør dette etter en gitt tid, ned fra 27 prosent i 2018.

– Det er synd at flere kommuner avpubliserer listene så tidlig, det gjør det vanskeligere å drive undersøkende journalistikk, sier Tron Strand, undersøkende journalist i Bergens Tidende og leder i Pressens offentlighetsutvalg (POU).

Powered by Labrador CMS