LUCA DALEN ESPSETH.
LUCA DALEN ESPSETH.

DEBATT:

Jeg krever mer enn fravær av hat i mitt liv, Inger Merete Hobbelstad

«Kan du ikke prøve å legge fra deg følelsen av at du blir angrepet og i stedet forsøke å bidra positivt til våre liv?», skriver Luca Dalen Espseth.

Publisert

Jeg forstår godt at du føler du får mye pes for å ha sagt at JK Rowling ikke hater transfolk. Det kan godt hende du har rett i at hun ikke hater meg, men hun har sagt veldig mange transfobe ting, som at man må være en ciskvinne for å være lesbisk.

Det jeg derimot har rett i er at transfobi er mer enn hat og at den offentlige debatten som pågår nå rammer meg og andre transfolk på en helt annen måte enn den rammer deg.

Det anerkjenner du jo også, og det er nettopp derfor vi snakker til deg. Du får mange svar og meldinger i innboksen fordi vi (uten å kunne snakke på vegene av alle transfolk) ser at du ikke er hatefull og at du er klar over deler av den trakasseringen vi blir utsatt for.

Vi vil faktisk gjerne at du skal forstå, men det er vanskelig med en dialog i offentligheten. Spesielt når media tjener penger på klikk og konflikt.

Det er helt menneskelig å ville forsvare og forklare seg selv når vi opplever oss anklaget for ting som ikke passer med vår ide om oss selv. Din ide om deg selv er at du er sympatisk innstilt ovenfor transfolk. Og det stemmer nok, men ditt forsvar får like fult uheldige konsekvenser. Du skriver til oss og Jon Martin Larsen som alliert at måten vi driver aktivisme på «skader vår kamp» det er et klassisk tilfelle av å flytte fokuset fra det vi sier, over på måten vi sier det på. Det er også en (ikke intendert) maktdemonstrasjon å si at måtene vi jobber på «skader kampen». Det er en tydelig beskjed til alle transfolk om at vi må være opptatt av «rett ting» og legge disse tingen frem på «rett måte», ellers vil vi fortsette å bli diskriminert.

Du forstår det sikkert annerledes, men det er sånn det er for oss. Og transfolk sine opplevelser er det en samtale om transfolk burde sentreres rundt.

Du nevner stadig at det er noen sensitive problemstillinger og spørsmål vi ikke besvarer. Jeg oppfordrer deg til å stille dem, men gjerne ikke så mange i gangen da det tar tid å besvare slike spørsmål på en god måte. Det er ikke noe jeg heller vil, enn at nettopp du, skal forstå hvorfor transpersoner regner både direkte vold og setninger «bare kvinner har mensen og alle med mensen er kvinner» som transfobt. Ja det ene er verre enn den andre, men det er ikke nok med fravær av vold og hat for å skape et godt liv.

Du skriver at «man må jobbe hardt for å lese dine tekster som et grønt lys for å hate». Det stemmer, men tro meg: det er krefter der ute som jobber hardt for nettopp det! Krefter som vil reverser «Lov om endring av juridisk kjønn» krefter som vil fjerne informasjon om trans fra skolen, krefter som vil gjøre det lovlig å trakassere transfolk på arbeidsplassen.

Vår frykt er ytterst ekte og reell. Det er ingen veletablert sannhet i Norge har transfolk er like mye verdt som cisfolk, det er en svært skjør sannhet som lett kan bli tatt i fra oss.

Og om du vil bidra, hvordan tenker du det er lurt at transpersoner skriver i offentligheten? For jeg mener det er lite vits i å svare på de mest transfobe kronikkene, de tror jeg media og dere som har tilgang til media må ta ansvar for. Det må faktisk settes en grense for hva som er greit å si i offentligheten, så kan vi andre snakke om hvordan vi løser de problemene jeg enda ikke har sett deg beskrive, men om jeg altså gjerne kommer med løsninger på. Vår egen agenda får vi ikke sette, det finnes ikke en avis i Norge som tar inn kronikker der transfolk snakker om det vi faktisk er opptatt av. Ja, for det er nemlig ikke slik at vi bryr oss spesielt mye om Rowling, vi er jevnt over sikkerlig lei hele den debatten.

Kan du ikke prøve å legge fra deg følelsen av at du blir angrepet og i stedet forsøke å bidra positivt til våre liv?

Powered by Labrador CMS