Espen Olsen Langfeldt i NRK svarer på kritikken fra Erik Waatland om NRKs dekning av OL.
Foto: Kent Olsen
MENINGER:
Enten har dette gått Waatland hus forbi, eller så velger han å utelate dette
«Å bruke mixed zone under et OL som arena for å stille uventede spørsmål på direkten om en så alvorlig sak, er en svært krevende øvelse», skriver Espen Olsen Langfeldt.
I en usedvanlig krass kommentar går Medier24s sjefredaktør Erik Waatland til frontalangrep mot en hel journaliststand, og skriver at han «nærmer seg flau over å dele yrkestittel med en rekke av sportsjournalistene under OL».
Dette begrunner han blant annet med å insinuere at NRK ikke skal ha fortalt sannheten om Jakob Ingebrigtsen om «hvorfor han sviktet totalt på 1500 m». Han begrunner det igjen med at NRK aldri spurte om «en pågående rettssak med faren og eks-treneren kan ha påvirket oppladningen hans».
Ingen i NRK – og trolig ingen andre enn Erik Waatland – kjenner til «en pågående rettssak» med far til Jakob, men den kompliserte konflikten og den pågående etterforskningen mot Gjert Ingebrigtsen er blitt grundig belyst og omtalt i NRK – og også i alle andre riksdekkende medier.
Og ja, vi kan forsikre Waatland om at vi faktisk har fulgt vårt samfunnsansvar og stilt spørsmålet om dette har påvirket ham i forberedelsene til OL: Så sent som i slutten av mai – like før Diamond League-stevnet i Eugene, USA, svarte Jakob utfyllende på dette spørsmålet fra NRKs reporter. Dette ble behørig gjengitt på alle plattformer.
Men enten så har dette gått Waatland hus forbi, eller så velger han å utelate dette fordi det ikke passer inn i narrativet hans om at sportsjournalister «ikke har et kritisk spørsmål i sikte».
Han utelater også at det han omtaler som «total svikt på 1500 m» er den nest beste norske prestasjonen av en nordmann på distansen noensinne.
Og ikke minst er det helt utelatt at han løp inn til et suverent OL-gull på 5000 meter få dager senere.
Familiekonflikten og voldsetterforskningen mot Gjert Ingebrigtsen er en særs alvorlig og komplisert sak, og skal man belyse dette under et OL så sier sakens natur at det er viktig å klargjøre premissene for et slikt intervju – jf. VVP 3.3.
Å bruke mixed zone under et OL som arena for å stille uventede spørsmål på direkten om en så alvorlig sak, er en svært krevende øvelse.
Å trekke inn spørsmål om følsomme temaer fra utøvernes privatliv krever god timing. Det er selvsagt relevant for publikum å få vite hvordan familiekonflikten han står i preget oppladningen hans. Derfor gjorde vi det klart for Jakob Ingebrigtsen at dette er spørsmål vi kom til å stille i vårt arbeid inn mot OL. Det har vi gjort og publisert på alle plattformer.
I bakkant av 1500-meteren var det ingen som tvilte på at Jakob Ingebrigtsen hadde lykkes med å spisse formen, og sånn sett bekreftet han at oppladningen hadde vært god. Enkelte mente han sprang en av de beste 1500-metere fra front som noen gang er sprunget.
Det mest relevante for våre journalister å ta tak i rett i bakkant var derfor hvorfor et så sterkt løp ikke holdt til gull. Og Jakob Ingebrigtsen selv var den første til å innrømme at han bommet på taktikken, noe de fleste som uttalte seg om saken var enig med han i.
Og NRK – og helt sikkert andre sportsredaksjoner – har kontinuerlig stilt spørsmål om den pågående politietterforskningen til brødrene ved andre og mer passende anledninger.
Avslutningsvis mener Waatland at sportsjournalistikken «ligger i stabilt sideleie og har behov for en åpen hjerteoperasjon». Her hopper igjen Waatland bukk over at norsk sportsjournalistikk de siste årene har vært i en rivende utvikling, og har blitt prisbelønt i både inn- og utland for store og avslørende graveprosjekter.
Det er helt sikkert et forbedringspotensial, men maktpersoner og store navn i idretten blir kontinuerlig stilt kritiske spørsmål – på lik linje med maktpersoner ellers i samfunnet.
I løpet av lekene har vi i NRK – og også andre norske mediehus – publisert en rekke saker med både kritiske innganger og om konflikter i og utenfor idretten, og vi har også grundig belyst den enorme innsatsen som ligger bak prestasjonene.
Eksemplene på dette – som den selvoppnevnte dr. Waatland etterlyser som grunnlag for i sin «diagnose» – er svært mange i NRK, men også i VG, TV2, Dagbladet, Aftenposten etc.
De mange eksemplene kan oversendes på oppfordring.
———————————————-
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.