Idrettsutøver Jakob Henriksen får spørsmål om brorens krystallsyke fra TV 2 - noe som får presseansvarlig Espen Skoland til å bryte inn.
Idrettsutøver Jakob Henriksen får spørsmål om brorens krystallsyke fra VG - noe som får presseansvarlig Espen Skoland til å bryte inn.

Her bryter Ingebrigtsens pressesjef inn i intervjuet - det får journalistene til å reagere

Ingebrigtsen-rådgiver innrømmer at håndteringen hans kan diskuteres.

Publisert Sist oppdatert

Like etter 5000-meteren i Roma 8. juni, fortalte Henrik Ingebrigtsen på direkten på NRK at han hadde fått påvist krystallsyke.

Da en journalist fra VG spurte Jakob Ingebrigtsen om brorens påviste sykdom, brøt presseansvarlig Espen Skoland inn i intervjuet.

Dagbladet TV filmet seansen - som du kan se her.

  • Les Espen Skolands tilsvar nederst i saken.
Styremedlem Reidar Sollie i Norske Sportsjournalisters Forbund. Her fra en innspilling av Pressepodden fra gammelt av.

Reagerer på pressehåndteringen

Spørsmålet Skoland brøt inn i var dette fra VG Sporten-reporter Herman Folvik:

«Etter det løpet har han (Henrik Ingebrigtsen, journ.anm) fått litt kritikk for å holde krystallsyken skjult for Slokvik (Friidrettsforbundets sportssjef Erlend Slokvik, journ. anm). Hva synes du om det?»

Det får styremedlem Reidar Sollie i Norske Sportsjournalisters Forbund til å reagere.

– Den pressehåndteringen reagerer vi på. Presseansvarlige må legge til rette for logistikken rundt utøverne, men så må pressen få stille de spørsmålene som de mener er journalistisk relevante. Vi oppfatter ikke at det er en relevant jobb for presseansvarlig å sile ut spørsmålene til utøverne. Utøverne må selv få ta stilling til hva de vil eller ikke vil svare på. Hvis Jakob Ingebrigtsen ikke vil svare på spørsmål om brorens helse, så kunne han bare si det.

Leder av Sportsjournalistforbundet, som også er sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, tok en prat med generalsekretær Kjetil Hildeskor under EM i etterkant av episoden og ga tydelig uttrykk for misnøye rundt hendelsen. Det bekrefter Jansen Hagen til M24.

– Hvorfor var det relevant å stille Jakob Ingebrigtsen spørsmål om brorens krystallsyke?

– Det var et relevant spørsmål, gjennom at han var tatt ut på laget på 5000 meter - og det var for flere overraskende at ikke ledelsen i Friidrettsforbundet visste om det. Da var det et relevant journalistisk tema og særlig når det også var litt omstridt rundt hvem som skulle være med på det 5000-meter-laget. Dessuten var dette noe Henrik Ingebrigtsen selv gikk ut med på direkten på NRK, forteller Sollie.

– Økende tendens

Han opplyser at pressen på forhånd hadde akseptert premisset om å ikke snakke om den pågående familiekonflikten som skal i retten. Sollie mener de respekterer hverandres roller og viser respekt, men da må de også få respekt tilbake.

– Hvor omfattende er problemet med presseansvarlige som «blander seg inn»?

– Det er en økende tendens - og særlig internasjonalt. Vi misliker å få lagt på bånd på hva vi kan snakke om eller ikke. Vi ser det særlig blant stjernene i fotball, tennis og golf, hvor det nærmest instrueres i hva pressen kan spørre om på pressekonferanser. Vi kommer ikke til å akseptere det i Norge og vil gjøre det vi kan for å bekjempe det.

Sollie sier at de har klare forventninger fra forbundet nå som det kommer et OL i Paris. Derfor var det også viktig for dem å ta det opp nå.

Forbundet bekrefter dialog

Generalsekretær Kjetil Hildeskor i Friidrettsforbundet bekrefter overfor Medier24 at de har hatt dialog med Vegard Jansen Hagen om hendelsen.

– Vi ønsker åpenhet i Friidrettsforbundet og har en god dialog med Norske Sportsjournalisters Forbund og Espen Skoland om dette.

– Hva mener du om kritikken? Er du enig eller uenig i den?

– Jeg har ikke flere kommentarer.

Presseansvarlig for Ingebrigtsen-brødrene, tidligere Discovery-topp Espen Skoland

– Kan diskuteres

Presseansvarlig for Ingebrigtsen-brødrene, tidligere Discovery-topp Espen Skoland, er kjent med kritikken etter intervjuhendelsen. 

– Jeg har fått med meg at enkelte av journalistene som var i Roma har reagert på mitt svar på et spørsmål til Jakob om brorens krystallsyke. Jeg har også registrert at enkelte har kalt dette for «sensur». Akkurat den påstanden er litt vanskelig å ta seriøst, forteller han og legger til:

– Samtidig er jeg åpen for at min håndtering av situasjonen kan diskuteres. Og jeg tar gjerne en dialog med ledelsen i Norske Sportsjournalisters Forbud om hvordan vi kan forholde oss til hverandre på en best mulig måte fremover.

I et debattinnlegg på Medier24 skriver Espen Skoland at målet hans er å gjøre Jakob Ingebrigtsen tilgjengelig på en måte han kan leve med. Les innlegget her.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS