– Nå stenger Norges kanskje viktigste Tiktok-konto, skriver Eirin Larsen.
– Nå stenger Norges kanskje viktigste Tiktok-konto, skriver Eirin Larsen.

KOMMENTAR:

NRK Supernytt bør være storesøster på Tiktok

«Det er ekstremt problematisk at NRK Supernytt er på Tiktok. Akkurat derfor bør de være der», skriver Eirin Larsen.

Publisert Sist oppdatert

Vi ønsker å være en trygg havn. Vi vil svare barn på en måte som gjør dem trygge, sa Katarina Juni Moneta, som en slags NRK-ansatt storesøster.

Debattens overskrift var «Tiktok: Trygg trend eller trussel?». Moneta og Maren Olava Ask Hütt, som styrer @vgnett på Tiktok, fortalte om meldinger de får fra barn som har sett krigsvideo, desinformasjon og annet ubehagelig innhold på den omdiskuterte plattformen.

Jeg sov bedre den natten etter å ha hørt storesøstrene fortelle om samfunnsansvaret de føler på, og ansvaret de tar, for norske barn og unges ve og vel på deres altoppslukende favorittplattform. 

Nå har NRK bestemt at @nrksupernytt med 240.000 følgere skal legges ned, og jeg sover litt dårligere.

Dette er ikke et forsvar for Tiktok. Appen er, som NRK selvsagt viser til, problematisk av flere årsaker. Noen peker på personvernet. Min hovedfiende er den avhengighetsdannende og zombie-skapende algoritmen. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) peker på at appen eies fra Kina, fraråder bruk og utløser forbud i departementer, på Stortinget og i store deler av norsk næringsliv.

Men la oss slå fast: Det er viktigere for as Norge at Supernytt er på Tiktok enn at Emilie Enger Mehl er det.

I Totalberedskapskommisjonens rapport som Mehl mottok mandag påpeker NSM at «Sosiale medier er en gunstig arena for trusselaktører og andre som ønsker å påvirke oss gjennom desinformasjon og falske nyheter.» Da er det fint at det er noen voksne hjemme der, som barn kan henvende seg til hvis noe skurrer.

Totalberedskapskommisjonen slår også fast at redaktørstyrte medier, kunnskap og kildekritikk og kritisk tenkning er avgjørende for befolkningens egenberedskap.

Alarmen gikk i fjor da SSBs Mediebarometer slo fast at 18 prosent av norske 16- til 24-åringer er nyhetsunnvikere, altså ikke leser nyheter noe sted. I årets versjon er antallet unge nyhetsunnvikere 12 prosent, og det meldes at fire av ti 16–19 åringer finner nyheter på Tiktok.

Det beste er selvsagt at barn og unge leser nyheter direkte hos mediene, og ikke via Tiktok eller andre sosiale medier. Dessverre er avviket mellom realiteten og idealet såpass stort, spesielt når det gjelder Tiktok, at man bommer hvis man lar idealet og de medfølgende prinsippene bestemme alene.

Kanskje ble beslutningen om å forby Tiktok for alle ansatte i NRK tatt på samme vis. Den kom etter «gjennomgang av de sikkerhetsmessige utfordringene», i kjølvannet av advarselen fra NSM. Ble det da utredet hvorvidt NRK klarer å oppfylle samfunnsoppdraget sitt uten tilgang til Tiktok? Mener NRK at det er mulig å dekke dagens samfunn om man er avskåret fra arenaen der populærkultur skapes og trender oppstår?

NRK viser til at det finnes Tiktok-telefoner til låns for de som skal publisere der. Hvis man legger til grunn at NRK-journalister er noenlunde som folk flest, er det lite sannsynlig at de vil sette av en halvtime til å skrolle på en lånemobil i løpet av arbeidsdagen. Det er på bussen, i sofaen og i sengen, at resten av oss skroller mot ragnarok.

NRK har gjort fabelaktig journalistikk på Tiktok. De har vist oss at  Tiktok skjermet russiske brukere fra krigen, og hvor fort man kan falle ned i et skadelig kroppsfiksert kaninhull.

Slik journalistikk blir avgjørende i møte med stadig smartere, og mer tilgjengelige verktøy for desinformasjon og falske nyheter.

Jeg jobbet selv med sosiale medier i NRK frem til 2017. Da pågikk et stort arbeid med å nedskalere NRKs tilstedeværelse på sosiale medier. Kringkasteren så at de ikke fikk nok igjen for tiden og ressursene som ble brukt på sosiale medier. Siden da har plattformene fått enda mer makt og blitt stadig vanskelige å ha med å gjøre. Satt på spissen jobber mediene for demokratiet. Sosiale medier-plattformene i mange tilfeller det motsatte. Tiktok er i en særstilling.

NRK er også i en særstilling. DN er ikke på Tiktok. Årsaken er ikke kun den skremmende treenigheten; algoritmen, personvern og sikkerhetspolitikk. Årsaken er også at vi klarer å løse vårt oppdrag uten dem. Det er jeg usikker på om gjelder for allmennkringkasteren med et eget ansvar for barn og unge.

Når en av Norges viktigste Tiktok-kontoer nå stenger, skal NRK «spisse den resterende publiseringen på Tiktok mot tenåringene.» De føyer seg dermed etter Barnevakten som mener Supernytt ikke bør rekruttere barn under 13 år til Tiktok, i tråd med appens såkalte aldersgrense. Kanskje ble dette dråpen som fikk begeret med prinsipielt helt riktige argumenter til å renne over.

Dessverre kolliderer prinsipper og realiteter. Norske barn kan ikke være alene hjemme på Tiktok, samme hvor problematisk plattformen er. 

Vi trenger storesøstre i feeden der barn og unge skroller seg søvnløse.

NRK bør være en sånn storesøster.

———————————————-

Denne teksten ble først publisert hos Dagens Næringsliv, og er gjengitt med tillatelse.

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS