Den svenske journalisten Dawit Isaak. Han har vært fengslet i Karsheli fengsel i Eritrea siden 2001.
Foto: Donald Ahlsén / KALLE AHLSÉN / SCANPIX
20 år siden fengslingen av svensk-eritreisk journalist
Torsdag var det 20 år siden den svensk-eritreiske journalisten Dawit Isaak ble fengslet. Kampen for å få ham løslatt fra Eritrea, fortsetter.
Det seneste reelle livstegnet fra Isaak kom i 2005. Men i fjor kom det nye rapporter om at han er i live, og så sent som for en måned siden krevde to FN-eksperter at Eritrea umiddelbart løslater ham.
Samtidig fortsetter telleren på støtteforeningen Free Dawits hjemmeside å rulle videre. Torsdag 23. september var det gått nøyaktig 20 år siden han ble hentet fra sin bolig i hovedstaden Asmara.
Samtidig ble flere politikere og andre journalister fengslet. De har så langt verken blitt formelt anklaget for noe eller blitt fremstilt for noen domstol.
Noen år senere ble Dawit Isaak plutselig løslatt, men tre dager senere ble han pågrepet på nytt da han var på vei til en legetime.
– Det siste reelle livstegnet er jo i 2005 da han ble sluppet fri, sier vennen Leif Öbrink, som inntil nylig var leder for støttekomiteen.
– Det finnes folk som har fortalt at de har truffet ham i fengselet i den senere tiden. Men vi har ingen konkrete bevis for det, sier han.
Vil ha svensk gransking
Inntil det motsatte er bevist, går både familien og Öbrink ut fra at Isaak fortsatt lever. Derfor fortsetter også kampen for å få ham løslatt.
– Ja, så lenge vi ikke får bevis for at han er død, så må man anta at han lever, og da fortsetter kampen, sier Öbrink.
Reportere uten grenser har engasjert seg i saken. I fjor politianmeldte organisasjonen den eritreiske presidenten Isaias Afwerki for forbrytelser mot menneskeheten. Ifølge svensk påtalemyndighet kan ikke de mistenkte lovbruddene etterforskes i Sverige.
Journalistorganisasjonen leverte derfor torsdag inn en begjæring om at Sveriges riksadvokat må overstyre beslutningen.
– Løsning langt unna
Sveriges utenriksdepartement har blitt kritisert for å ha gjort for lite for å hjelpe Isaak. Men tidligere i år etablerte regjeringen en komité som har fått i oppdrag å granske arbeidet med å få Isaak, samt den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai som er fengslet i Kina, løslatt.
Öbrink mener dette arbeidet har mislyktes så langt.
– Man har jo forsøkt å sette hardt mot hardt, også fra svensk side. Men det har jo ikke hjulpet heller, sier han.
– Dessverre tror jeg at løsningen er langt unna, så lenge presidenten sitter ved makten, sier Öbrink.