Under journalistkonferansen, Fortellingens kraft, skal David Toska ha en samtale med programleder og redaksjonsleder for TV 2s dokumentarserie Vårt lille land, Tonje Steinsland.
Bakgrunnen for samtalen er at Steinsland spurte Toska om et intervju for flere år siden. Da svarte Toska nei. Det ble starten på en årelang drakamp for Steinsland, som til slutt endte med et intervju.
Tonje Steinsland intervjuet og lagde en episode i dokumentarserien Vårt Lille Land der både Toska og hans mor var med. Episoden ble sendt på TV 2 i 2019.
Toska har ellers aldri stilt opp på intervjuer.
Oppdatering: David Toska gjennomførte sesjonen på Fortellingens kraft.
Terje Angelshaug er styremedlem i Fortellingens kraft og er den som har hatt kontakt med Toska.
Han forklarer bakgrunnen for premisset:
– Toska har gitt et intervju med Tonje Steinsland tidligere. Ellers har han vært helt taus. Samtidig er det et faktum at prosessen mellom Steinsland er sjeldent langvarig prosess. Vår oppgave som konferanse er å kaste lys over journalistiske prosesser, sier Angelshaug og fortsetter:
– Så sier Toska at han kan være med på en faglig konferanse. Men han vil ikke ha en offentlighet rundt det, og ønsker ikke å være en offentlig person. Da har vi et valg, skal vi gå med på det, eller droppe hele seansen?
Angelshaug vil ikke gå med på at de har gått med på et referatforbud, og mener de ikke kan hindre noen i å referere.
– Folk får ta stilling til det. Hvis dere sier «Nei, vi respekterer ikke det», så må vi melde fra om at det ikke blir noe av det. Vi må være lojal i forhold til det vi har lovet Toska, sier Angelshaug.
Angelshaug kommer selv fra pressen, og har vært nyhetsredaktør i Bergens Tidende.
– Hadde du godtatt et slikt premiss?
– Jada, men det er lett for meg å si nå når jeg ikke lenger er pressemann. Vi har ikke noe ønske om at det skal være slik, men vi har vurdert at dette har verdi som et faglig innspill til folk.
Angelshaug påpeker at samtalen skal dreise seg om prosessen før et offentlig intervju, og at det ikke kommer noen nyheter fra scenen.
– Man går ikke glipp av noen nyheter her. Men det er respekt for hans intense behov for å ikke være offentlig.
– Hvor høyt setter dere terskelen for slike premisser?
– Det setter vi veldig høyt. Men jeg forstår veldig godt at man reagerer. Det hadde jeg også gjort om jeg var utsendt medarbeider for å dekke dette, svarer Angelshaug.
– Pressen som er tilstede må jo også ta stilling til om det kommer frem noe av samfunnsmessig interesse i ettertid. Hvordan stiller dere til risikoen om at ting kan komme ut etter at seansen er over?
– Nå skal vi unngå at det skjer noe som skaper nyhetsfeber i salen. Men vi har sagt til Toska at det alltid er en viss risiko med dette. Men vi er veldig tydelig i vår melding. Hvis noen har tenkt å referer, så er det veldig ryddig å si ifra.
– Ta stilling til hva vi gjør
«På årets konferanse gir de to oss innblikk i en prosess som var krevende for dem begge, og som etter hvert fikk Toska til å skifte mening», står det videre i programmet.
«Historien de forteller er både spennende og nyttig for journalister som ønsker å nå gjennom til kilder som frykter og hater dem», står det videre.
Sesjonen ble gjennomført klokken 14 torsdag.
Medier24 tok i forkant av styrets begrunnelse kontaktet fagbladet Journalisten, om hvordan de stiller seg til referatforbudet.
– Nå skal vi først høre hva styre sier, så får vi ta stilling til hva vi gjør etter det, sa ansvarlig redaktør Roger Aarli-Grøndalen, før styret hadde uttalt seg.
David Toska ble i 2007 dømt til flere års fengsel, etter å blant annet ha vært delaktig i NOKAS-ranet i Stavanger i 2004.