Daniel Ramberg svarer på sommerparten.

#Sommerpraten:

P3-redaktøren frykter for fremtiden til Natt&Dag

Daniel Ramberg vil savne å legge seg ned på stuegulvet og lukke øynene i en selvvalgt fem-ti minutters pause på hjemmekontoret, forteller han i #Sommerpraten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I «Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Neste ut er konstituert redaktør i NRK P3, Daniel Ramberg.

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2021?

– Bedre enn store deler av 2020? For P3 sin del har første del av 2021 vært veldig bra kvalitetsmessig, i hvert fall. Jeg er generelt utrolig imponert over de som har jobbet frem nettjournalistikk, lyd, video og TV for P3 dette halvåret og året i fjor. I denne konkurransesituasjonen er det generelt ikke en enkel oppgave å lage interessant og inkluderende innhold som treffer unge voksne i Norge, og pandemien gjør det enda vanskeligere av mange årsaker, men folk har virkelig brøtti opp ermene og vært kreative, grundige og fokuserte. Og så håper jeg på et litt enklere seilas resten av året, for å bruke en sommerlig og spalterelevant metafor.

– Hva er årets flause til nå?

– Jeg har en Twitter-konto, så jeg leser medierelaterte flauser hver eneste dag, men hvis jeg skal la de ligge: Jeg leste relativt nylig en spalte som het «Ukas flause» i et slags blad for unge tenåringer som ble postlagt og sendt til P3, og jeg tror det bladets forståelse av ungdomssjargong – og unge tenåringers bruk og forståelse av ordet «flause» – er årets største blunder for meg.

– Hjemmekontor - ja eller nei?

– Jeg kommer til å savne å legge meg ned på stuegulvet og lukke øynene i en selvvalgt fem-ti minutters pause. Det var tydeligvis «ikke greit» eller «sosialt akseptert» i NRK-kantina. Bortsett fra det håper jeg man kan etter hvert kan være både på kontoret og hjemme, men at hovedvekten helt klart er på å være på kontoret. Det er best for det man lager og for de som lager det, tror jeg.

– Hva gjør du i sommer?

– Surfe, stå på vannski og bade, så denne ferien tror jeg blir fin.

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie?

– Jeg forsøker kanskje først og fremst å legge av meg noen uvaner, men når jeg reiser ut av Oslo kjøper jeg lokalaviser. Det enkleste innsalget til andre er at man får kuriøse og nydelige lokaloppslag, som denne sommerens føljetong i Telemarksavisa om Tore Hegnums mystiske hageplante, som startet med oppslaget «Vet noen hva dette er?». Det handlet altså om Tore som «For seks år siden plantet en busk i hagen. Han visste ikke hva det var, men den var fin å se på», og som har «hatt det på kverna og drysse[t] litt over biffen» de siste seks årene. Den endte – etter noen mindre (men ikke mindre spennende!) oppslag – opp med den nydelige saken «Har spist giftlig plante i årevis». Det er god såkalt brukerdialog!

– Enda viktigere og litt mer seriøst enn egen glede over gode saker: Man støtter journalistikk som er tett på folk, som gjør noe med lokaldemokratiet, som bygger opp lokale kulturinitiativ, som rydder opp når det er giftige planter som drysses på biffer, og som lages uansett om det er lite som skjer eller få ressurser eller underlig innblanding fra styret. Og så er det lurt for folk/meg å huske på å betale for journalistikk og fortsatt kjøpe journalistikk på papir, så jeg pleier å vifte overdrevent lykkelig og kraftfullt med avisa når jeg går ut av butikken.

– Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

– Apropos: Da jeg var Natt&Dag-redaktør var det antageligvis det at jeg ikke inngikk en slags pakt med papiravisdjevelen (ikke [sett inn redaktør for stor norsk papiravis du ikke liker], men mer den Robert Johnson-djevelen som kan gi gode deals i bytte mot sjel osv) om at Natt&Dag alltid skulle ha en papiravisutgave. Nå som N&D-redaktør Ida Wammer og redaksjonssjef Marco Reinertsen har slutta, og de har mistet strålende journalister og skribenter som Ludvig Furu og Yngve Sikko, er jeg bekymret for at N&D har gitt ut sin siste avis, og enda mer bekymret for hva det vil ha å si for Norges viktigste gratisavis som arnested for gode skribenter og interessante tanker. Jeg kunne skrevet langt om hvorfor aviser/bedrifter som NATT&DAG trenger den type produkter, men nøyer meg med å si at jeg ikke tror N&D kan være det det har vært i over 30 år om de legger ned avisa.

– Det sagt, så eier jo N&D-eierne også Filter Nyheter, så kanskje det blir bra likevel? Jeg håper jeg kan vifte overdrevent lykkelig og kraftfull med en Natt&Dag-avis i fremtiden også, og at ikke Natt&Dag-navnet kun blir brukt som et event- og innholdsmarkedsføringsbyrå i årene fremover.

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer?

– Jeg vet – blant annet av egen erfaring – at mange sommervikarer (vikarer og de med midlertidige kontrakter generelt, egentlig) vegrer seg for å si fra til ledelsen eller nærmeste leder om ting. Blant annet fordi de er redde for å ikke få komme tilbake, eller for å bli oppfattet som kranglevorne eller kjipe. Jeg vil oppfordre til å si fra så ofte du kan. Jeg skal på ingen måte snakke for alle som sitter med en eller annen lederhatt, men mediene trenger journalister som vil endre ting, og det tror jeg alle (gode) lederhatter vet å anerkjenne, og gjør de ikke det kan du altså søke jobb i P3. Og: Les/se/hør deg opp på stedet du skal jobbe, og ta med masse egne ideer hver dag. Akkurat de to tingene er det ingen andre enn du som kan gjøre.

Powered by Labrador CMS