Daniel Ramberg, redaksjonssjef for NRK P3.

NRK P3s red-sjef drømmer om et samarbeid mellom Karpe Diem og Dag Solstad i 2023

NRK P3s redaksjonssjef oppsummerer 2022 i #Julepraten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Også i år stiller Medier24 en rekke spørsmål til mediemennesker i spalten #Julepraten.

Neste person ut er redaksjonssjef i NRK P3, Daniel Ramberg.

– Hva gjør du i jula?

– Det er jo stort sett det samme hvert år. Det kunne kanskje vært fint med noe nytt. Kanskje jeg fra i år skal bruke romjulsdagene på å lese meg opp på årets enqueter? Begynner på fjorårets nyttårs-enqueter og jobbe meg frem mot disse jule-enquetene i M24. Jula handler om jo om gjentagelser, år etter år det samme, og da er det noe underlig beroligende med disse lettbente og repetitive utspørringene av kreti og pleti. Kanskje det er dét som er mine syv sorter, bare at det er én sort i hopetal?

– Har du en eller flere spesielle juletradisjoner?

– Jeg liker å høre på «Christmas Eve» av Tatsuro Yamashita. Og så hender det at jeg sier «det er en basketball» når noen får en presang som åpenbart ikke er ballformet. Kan anbefales om du ønsker å psyke ut noen i familien!

– Hvilken artikkel fra 2022 gjorde mest inntrykk på deg og hvorfor?

– Jeg har tenkt mye på den lille Tidens Ånd-saken som fabulerer om et samarbeidsprosjekt mellom Karpe og Dag Solstad. Ikke bare fordi den åpnet øynene mine (ikke ment som et vittig ordspill) for at «optiker-yrket er sentralt i norsk hiphop-historie», men også fordi det er en knakende god idé. Karpe bør samarbeide med Dag Solstad.

– Hvem i mediebransjen har imponert deg mest?

– Det er mange, men man er seg selv nærmest, så jeg må si nettredaksjonen til P3, som aldri har vært bedre når det kommer til både den skrevne journalistikken og foto- og videojournalistikken. Vi har vært gode på temaene unge baler med, temaene unge tenker på, temaene unge bryr seg om, ogtemaene unge bør bry seg mer om. Og så synes jeg vi er gode til å lage kulturjournalistikk som løfter blikket og ser på tendenser – det tror jeg er viktig for unge lesere.

– Og så – som noe ganske annet – blir jeg nesten stolt over den gode journalistikken norske journalister lager fra Ukraina, som Ole Øyvind Sand Holth i Klassekampen, Amund Bakke Foss i VG og Nikolai Melamed Kleivan i Morgenbladet. Med flere, selvsagt. Jeg hørte Per Christian Selmer-Andersen, som var tidlig ute og dekket krigen allerede i 2014, holde et interessant foredrag på NJ-samling i Drammen , og det kan anbefales om han kommer til et sted nær deg.

– Hva var det morsomste / pinligste som skjedde i 2022?

– Jeg synes «diskusjonen» rundt debattstoff i kjølvannet av utdelingen av pressestøtten var litt pinlig. Jeg er helt enig i at Filter Nyheter fortjener pressestøtte, og er enig i at mediemangfold ikke er at alle er utformet likt, men å avfeie debatt- og kommentarstoff som «synsing, spekulasjoner og lettvint kommentering» og annet fra pressefolk i kommentarfeltene er litt for enkelt.

– Debattstoff, kanskje særlig utenfor de større avisene, er viktig for både lokaldemokratiet og journalistikken, og det gjøres veldig godt veldig mange steder.

– I forlengelse av det synes jeg det en pinlig å se en del meningsstoff forkledd som journalistikk, hvor man gjør lettvinte «journalistiske grep» for å underbygge en hypotese man allerede har bestemt seg for at stemmer. Det er fordummende, og bare velegnet som en måte å gi seg selv et klapp på skulderen på.

– Hva tror du vil påvirke medieåret 2023?

– Jeg tror det kommende samarbeidet mellom Karpe og Dag Solstad vil skape noen bølger. Og så håper jeg at det ikke blir tatt noen politiske beslutninger som påvirker mediemangfoldet på en negativ måte, som det Torvik-utvalget foreslå denne uken, men heller noen som styrker lokalavisene. Lokalavisene er kanskje den viktigste avisa vi har. Støtt din lokale lokalavis i dag! Og støtt nisjemediene også, forresten – de trenger det nesten mer.

Powered by Labrador CMS