Konsernsjef Anders Opdahl.

Amedias konsernsjef: – Virkelig et jordskjelv og rystende lesning

Anders Opdahl, konsernsjef i Amedia, reagerer kraftig på Skatteutvalgets forslag om å kutte medienes nullmoms.

Publisert Sist oppdatert

Det regjeringsoppnevnte Skatteutvalget la mandag frem en rekke forslag, der de blant annet vil ha lik moms på alle varer og tjenester.

Utvalget går dermed inn for å fjerne momsfritaket for mediene i Norge.

Dette får Amedias konsernsjef Anders Møller Opdahl til å reagere kraftig.

– Jeg deler medieforsker Tellef S. Raabe karakteristikk på utvalgets forslag. Dette er virkelig et jordskjelv og rystende lesning, skriver Opdahl i en uttalelse til Medier24.

– Det er et vesentlig økonomisk angrep på mediebransjens grunnleggende rammebetingelser.

Han mener forslaget også representerer et tydelig brudd med den tverrpolitiske holdningen man har hatt i Norge, der momsfritaket for aviser er like gammelt som momsen. Fordi det bidrar til å ivareta redaktørstyrte mediers oppslutning og tilgjengelighet for flest mulig.

– Dette forslaget er dessverre kun godt nytt for én bransje, og det er utenlandske teknologiselskaper, både amerikanske og kinesiske.

Han mener det er viktigere enn på flere generasjoner å ha forutsigbare og fremtidsrettede rammebetingelser. Han nevner særlig fremveksten av antidemokratiske krefter.

- Forslaget styrker deres konkurransefortrinn mot oss som forsvarer norske mediers unike rolle i folks liv, og i demokratiet. Å vinne kampen om folks tid mot disse teknologigigantene er avgjørende for samfunnsutviklingen i Norge, fordi disse selskapene bryr seg ikke om norske verdier eller demokratiet vårt. Det er et grunnleggende samfunnsperspektiv som skatteutvalget åpenbart ikke har fått med seg. Dessverre, fortsetter Opdahl.

- Men med de samfunnspolitiske ambisjonene for demokrati og deltakelse som både regjeringen og opposisjonen har, vil det eneste fornuftige være en tverrpolitisk avvisning av utvalgets forslag om å skrote alt av momsfritak til norske redaktørstyrte medier.

Direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Randi S. Øgrey, kalte det uklokt og spådde store konsekvenser tidligere i dag.


Powered by Labrador CMS