Influenser Jenny Huse, subjekt-redaktør Danby Choi, journalist Maria Lervik og etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk.

– Pinlig og hodeløst av NRK

Debatten rundt avpubliseringen av NRKs humorinnslag fortsatte på Nyhetskanalen. Subjekt-redaktør Danby Choi er klar på at avpubliseringen var feil.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag formiddag valgte NRK å avpublisere Nicolay Ramm-serien «Japanese Ramm show».

Det har skapt reaksjoner, og flere kritiserer NRK for avpubliseringen av innholdet.

I en debatt på TV 2 Nyhetskanalen torsdag morgen, møttes Subjekt-redaktør Danby Choi, influenser Jenny Huse, journalist Maria Lervik og etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk.

– Historiens kladdebok

Choi er klar på hva han mener om avpubliseringen.

– Dette er pinlig og hodeløst av NRK. De vil ha en svært stor jobb foran seg om de skal slette alt som har krenket noen noensinne. Journalistikken og underholdningen er som historiens kladdebok. Nå kan vi ikke engang lære av det fordi det er slettet.

Choi har også tidligere uttalt kritisk overfor Medier24. Også programleder for Debatten på NRK, Fredrik Solvang, har stilt seg tvilende til NRKs valg.

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, var også i studio. Han svarer på kritikken fra Choi.

– Det er viktig et prinsipp at NRK operer med humor under et redaktøransvar. Vi tok en diskusjon etter at reaksjonene om dette var en måte å løse det på som vi kunne stå innenfor som humorinnslag. Redaksjonen mente selv at de kunne gjort bedre vurderinger. Det mente vi også. Da fant vi det riktig å avpublisere denne gangen.

Choi er ikke enig i at det var riktig.

– Det å avpublisere har vært den mest oppsiktvekkende og unødvendige reaksjonen på dette. Jeg mener NRK som Discovery bør republisere innholdet på plattformen, sier Choi.

Kalbakk svarer at NRK ikke har diskutert om de skal republisere humorserien.

– Ble ikke redde

Kalbakk blir også utfordret på at det vil bli vanskelig for NRK å lage humor og satire, uten at noen skal bli krenket eller såret.

– Det er vi ikke. Vi publiserer humor og andre ting som noen blir krenket av nesten hver eneste uke. At vi tok dette bort handlet ikke om at noen følte seg krenket og at vi da ble redde og tok det bort. Dette opplever vi hele tiden, og slike ting blir tatt opp i Kringkastingsrådet, svarer Kalbakk.

Journalist og medieviter Maria Lervik mener debatten handler om at kritikken bør tas på alvor.

– Selve avpubliseringen kan man være enig eller uenig i. Men det sender et signal om at det virker som NRK tar dette på alvor og at de tar til seg kritikken.

Hun mener at det å ha innslag med «yellow face» sender et signal til unge.

– Det gir et inntrykk av at dette er greit å tulle med.

Lervik har også skrevet en kommentar om saken til Medier24.

– Kunne vært løst på andre måter

Influenser Jenny Huse var en av dem som reagerte på NRKs humorserie før den ble fjernet. Hun mener nå NRK var for raske med å fjerne serien.

– I etterkant av uttalelsene til Danby Choi så tenker jeg at det kunne vært løst på andre måter enn å fjerne det med en gang. Når har vi ikke et så godt grunnlag til hvorfor det ble slettet, slik at folk kan se og lære av det. Jeg støtter at det ble fjernet, men synes det kunne vært oppe litt lengre slik at folk kunne se hvorfor jeg følte meg støtt.

Hun forteller at hun har opplevd mye hets og rasisme i etterkant av at hun uttalte seg på onsdag, og at mange mener det var hennes feil at innslaget ble fjernet.

Choi reagerer sterkt på hetsen Huse har opplevd.

– Den rasismen Huse har møtt er uhørt. Og her mener jeg NRK og TV 2 bør skrive et støttende skriv til Huse til hennes politianmeldelse av truslene.

Powered by Labrador CMS