NRK fjernet episoder av Nicolay Ramm i et asiatisk gameshow.

KOMMENTAR:

At NRK fjernet gameshow-episodene er irrelevant for spørsmålet om episodens innhold er problematisk

I det siste døgnets debatt om Nicolay Ramms japanske gameshow-innslag, har influenser og tiktoker Jenny Huse bidratt til en mer nyanserende debatt enn både Fredrik Solvang og Kjetil Rolness.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Huse skal ha delt en Instagram-video hvor hun forteller at NRK-innslaget hvor Nicolay Ramm etterligner østasiatisk aksent, sier ching chong og myser med øynene med en sort parykk gjør henne fortvilet over at denne type humor fortsatt er greit og at det signaliserer at det er «lov» å gjøre narr av asiatere til forskjell fra andre minoritetsgrupper. Videre sier hun at når Ramm med vilje snakker gebrokken engelsk med asiatisk aksent fordummer han også asiatere.

I et intervju med VG sier hun at denne etterapingen av asiatisk aksent er med på å normalisere stereotypier rundt norsk-asiater. I intervjuet er Huse tydelig på at hun ikke har noe problem med at NRK lager gameshow, men at det er etterligningen av asiatisk utseende (yellow face) og asiatisk aksent som gjør henne ukomfortabel og påpeker at hvis de vil lage gameshow kan de enkelt ansette en asiatisk mann til rollen. Hun legger til at når NRK-programmer fremmer latterliggjøring som humor, legges det opp til at andre kan gjøre narr av de samme tingene. I programmet sier Nicolay Ramms karakter «ching chong», noe Huse forteller til VG at tidligere har blitt brukt til å gjøre narr av henne.

Det er dette som etter min mening er sakens kjerne. Det, og hvilke konsekvenser det både har og kan ha når unge seere konsumerer innhold som signaliserer at dette er helt innafor humor. At NRK fjernet episodene er derfor uinteressant når det kommer til spørsmålet om hva som gjør innholdet problematisk.

Kjetil Rolness, som tidligere har vært en pådriver av prinsippet «ta ballen, ikke spilleren», kommenterte Huses uttalelser om at innslaget gjorde henne ukomfortabel i et Facebook-innlegg i går med ordene «Andre blir kanskje mer ukomfortabel av å se resultatene av Huses egne plastikkoperasjoner».

Sist jeg sjekket var ikke umyndiggjøring av meningsmotstandere det Rolness sist stod for.

NRK-profil Fredrik Solvang skriver på sin Instagram at han lo av programmet som etter hans mening klarte å «naile» det «litt rare» med japanske gameshow uten å være slem og uttrykker den typiske bekymringen over hva norske komikere kan tulle med hvis de ikke kan tulle med dette engang. Jeg både tror og vet at norske komikere kan bedre enn yellowface og gebrokken asiatisk aksent som humoristisk virkemiddel.

Jeg er usikker på hva Solvang ønsker å få frem med Instagram-innlegget. For det første er det bekymringsverdig om han ikke er klar over hvilken påvirkningskraft hans uttalelser på Instagram har. Både som frontfigur for debatten og som mer eller mindre frivillig forbilde for barn og unge som tilhører den asiatiske minoriteten i Norge. For det andre synes jeg at uttalelsen «jeg synes det var morsomt jeg» er et noe tamt budskap til Solvangs brede følgerbase om et program som kan bidra til økt stigmatisering av barn og unge med asiatisk utseende.

Jeg applauderer NRK for å ha tatt kritikken på alvor, men ideelt sett burde tilbakemeldingen på programmet tas som konstruktiv kritikk til fremtidige innslag, fremfor beslutninger om kansellering av episoder. Det er ikke første gang humor går på bekostning av asiatere i Norge, men det hadde ikke vært feil om det ble den siste. Det sagt er det NRK selv som har valgt å fjerne episodene, noe mange er glade for. Men kritikken av episodene peker hovedsakelig på at innholdet treffer skjevt.

Man kan alltids diskutere intensjonen bak denne type innhold og her er det tydelig at intensjonen er å lage et humorprogram. Men for at drøy humor skal fungere, må det i det minste være morsomt. Man kan diskutere så mye man vil om «Ching chong» og mysing med øynene er morsomt eller ei, men dette både er og burde NRK holde seg for god til.

Aktører som produserer innhold for barn og unge burde være spesielt varsomme med hvordan slike programmer lett kan påvirke unge seere. Ved å fortsette å legitimere latterliggjøring av asiatisk språk, kultur og utseende som humor, risikerer man å utsette barn og unge med asiatisk utseende og bakgrunn for økt stigmatisering i skolegården og i hverdagen.

Den risikoen burde statskanalen være varsom med å tillate i sine kanaler.

Powered by Labrador CMS