Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe hadde sendingen i Søndagsrevyen, mens mandag kveld blir det ikke vanlig værvarsel på TV grunnet streiken.
Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe hadde sendingen i Søndagsrevyen, mens mandag kveld blir det ikke vanlig værvarsel på TV grunnet streiken.

Slik påvirkes NRK av meteorolog-streiken

Fem meteorologer er tatt ut i streik. Både TV- og radiosendinger over hele landet rammes.

Publisert Sist oppdatert

Åtte medarbeidere ved Meteorologisk institutt er fra mandag tatt ut i streik. Fem av dem leverer vanligvis værmeldingene på TV og radio hos NRK.

– De som er i streik vil ikke kunne være på på NRK. Det er flere ting de gjør hos NRK som vil falle bort – slik som radiointervju og presentasjonen på TV, sier værvarslingsdirektør Bård Fjukstad til Medier24.

Programredaktør i NRK, Knut Magnus Berge, sier det ser ut til at værvarselet på Dagsrevyen mandag kveld blir berørt fordi ettermiddagens vakt er tatt ut i streik.

Istedenfor vanlig værsending vil de i kveldssendingene henvise til Yr.no.

– En ting er at det er meteorologene presenterer været, men det er også de som lager værkartene. Det har ikke vi kompetanse til, så det er ikke noe alternativ at programledere går inn og leser været.

Mister radiosendingene

Streiken vil også få konsekvenser for distriktssendingene. Det er samme meteorolog som har Dagsrevyen som også har TV-sendingene hos distriktskontorene.

Rune Myklebust er kontaktpersonen mellom NRK og Meteorologisk Institutt. Han sier flere av radiosendingene hos lokalkontorene vil bli berørt.

– Meterologene er inne i mer eller mindre alle distriktssendingene på radio hver dag. Det vi få konsekvenser de fleste dagene denne uka, men ikke alle, alt etter om meterologen er i Bergen eller Oslo, forklarer han. 

Også på radio vil de henvise til yr.no.

    Mandag kveld og tirsdag morgen

Til sammen har Meteorologisk institutt sju meteorologer som er i turnus hos NRK. De to som ikke er i streik vil gå på jobb som vanlig. 

Hos NRK vil det på TV gå utover kveldens sendinger, samt sendingen på radio og TV i morgen tidlig.

Hvis streiken fortsetter er det først til helgen det igjen vil få konsekvenser for TV-sendingen.

Berge sier det ikke er stor dramatikk. 

– Det er jo kjedelig at publikumstilbudet blir svekket, men det er konsekvensen av de spillereglene vi har i arbeidslivet i Norge, sier Berge.

Yr vil levere nesten som normalt

Instituttet skriver selv på sine hjemmesider:

«Streiken vil ellers føre til at instituttet blir mindre synlig i radio, på TV og i sosiale media, og mindre tilgjengelig for blant annet media. Yr vil i utgangspunktet levere de vanlige tjenestene, men det er fare for at enkelte farevarsler uteblir som følge av at instituttet ikke kan utarbeide farevarsler som normalt.»

Selv om Akademikerne fikk tvungen lønnsnemnd i helgen, påvirket ikke dette instituttet. Fra onsdag kan ytterligere 51 personer bli tatt ut i streik. 

Meteorologisk institutt skriver på sine egne nettsider at de søker unntak for funksjoner som vil innebære fare for liv og helse dersom streiken fortsetter.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS