Klubblederne Reidar Spigseth (Dagsavisen), Hans Christian Paulsen (Vårt Land) og Jo T. Gaare (Morgenbladet).Foto: Fredrik Bjerknes / Vårt Land / Jan Magnus Weiberg-Aurdal
Klubblederne advarer mot økt eiermakt i Mentor Medier
Etter at Polaris kjøpte seg stort inn i Mentor Medier foreslår styret å gi store eiere mer makt. – Det er lett å tenke seg at de store eierne ønsker å skvise mer penger ut av avisene, sier klubbleder Hans Christian Paulsen i Vårt Land.
Ole DagKvammeJournalist
PublisertSist oppdatert
Denne artikkelen er over to år gammel.
Torsdag skal generalforsamlingen i Mentor Medier behandle styrets forslag om å øke stemmeandelen fra 5 til 15 prosent for store eiere.
Lederne av redaksjonsklubbene i tre av Mentor Mediers redaksjoner rykket onsdag ut med en kraftig advarsel mot forslaget om økt eiermakt.
Stemmerettsbegrensning på 5 prosent gjør at ingen eiere kan stemme for mer enn fem prosent av aksjene på generalforsamlingen.
«Dette er en rettferdig måte å tøyle markedskreftene på, som sikrer reell medbestemmelse for alle eierne. Vi mener det er et gode at eiermakt spres på mange forskjellige eiere. Det tvinger selskapet til å finne forlik som er bredt forankret blant eierne.» heter det i brevet.
Leder Hans Christian Paulsen for redaksjonsklubben i Vårt Land, Reidar Spigseth, leder for redaksjonsklubben i Dagsavisen og leder Jo Tønnevold Gaare for redaksjonsklubbene i Morgenbladet har underskrevet brevet.
Hans Christian Paulsen utdyper bekymringen overfor Medier24.
– Begrensningen har virket. Den fremmer bedriftsdemokrati, og gir de små eierne makt, fordi den begrenser hvor mye makt de store kan ha, sier Paulsen.
Polaris har med oppkjøp kjøpt seg opp til 12 prosent eierandel. Den neste på aksjonærlisten er Mushom Invest AS med 11 prosent. Men de kan altså ikke kunnet stemme for mer enn 5 prosent.
– Hva frykter dere?
– Det blir bare å spekulere, vi vet ikke. Men systemet har fungert til nå, og har gitt avisene stor grad av selvråderett, sier Paulsen.
Han peker på at den fragmenterte eierstrukturen med mange eiere.
– Det er lett å tenke seg at konsekvensen blir at de store eierne vil ønske å øke utbyttekravet, og skvise mer penger ut av bedriften, sier Paulsen.
– Er det frykten?
– Ja, og vi frykter mer overstyring, etter at Polaris kjøpte seg opp, sier Paulsen.
Han klargjør samtidig at det ikke er Polaris som fremmer forslaget.
– Polaris har ikke plass i styret, som forslaget kommer fra. Men Polaris er foreslått å få en plass i styret fra generalforsamlingen i morgen, sier Paulsen.
Redaksjonsklubben i Vårt Land eier i dag 2,41 prosent av Mentor Medier, men har ikke direkte representasjon i styret, selv om de ansatte har sin representant der.
Klubben har til nå hatt like stor stemmeandel som eierandel, men vil snart få mindre eiermakt i styret om styret får gjennomslag i generalforsamlingen.
– Ja, vi vil få mindre makt, og det blir enklere for de største aksjonærene å få flertall, sier Paulsen.
Mentor Medier-sjef Per Magne Tveiten er forelagt kritikken.
– Spørsmålet om å øke stemmeandelen så den harmonerer bedre med eierandelen har vært diskutert i flere år, sier Tveiten til Medier24.
– Begrensningen har vært drøftet over lang tid, og kom ikke nå fordi Polaris kjøpte deg opp. Flere aksjonærer har ønsket at stemmerettsbegrensningen opphører eller reduseres, sier Tveiten.
Som daglig leder er han godt kjent med prosessen, selv om formelt styret sender forslaget til generalforsamlingen. Styreleder Kristin Veierød var onsdag opptatt, og ba Medier24 snakke med Tveiten.
– Styret vektlegger at det vil være positivt at aksjonærer av en viss størrelse vil finne selskapet mer attraktivt å investere i, hvis stemmerettsbegrensningen endres, sier Tveiten.
– Hvorfor?
– At det er mer synkront forhold mellom hva en eier og hva en kan stemme for, vil gjøre det mer attraktiv, tror vi, sier Tveiten.
Han sier han «registrerer bekymringen fra redaksjonsklubbene», men minner om at endringen av vedtektene ikke endrer på hvilke saker som bestemmes av generalforsamlingen.
– Men hvorfor ikke fjerne begrensningen i det hele tatt, slik at om en eier 30 prosent, så stemmer en for like mye, og ikke 15 prosent, som vil være begrensningen om de nye vedtektene kommer i morgen?
– Det må styret svare på, men det er trolig ut et ønske om å sikre seg at ikke enkeltaktører tar for stor kontroll over selskapet, sier Tveiten.
– Redaksjonsklubben får nå redusert sin stemmeandel, har det vært et motiv?
– He he, nei. Aksjonærer som har over 5 prosent eierandel vil få en relativt større stemmeandel, så det vil være en forskyvning, som innebærer at mindre aksjonærer får redusert andelen stemmer, men du kan være trygg på at det ikke handler om å redusere stemmeandelen til redaksjonsklubben, sier Tveiten.