Tidligere Nettavisen-journalist Ole Eikeland (til venstre), Kapital-redaktør Vibeke Holth og Resett-redaktør Helge Lurås er alle med i den lukkede gruppen som DN har avslørt.Foto: Gard L. Michalsen/Even Hye T. Barka/Jan Magnus Weiberg-Aurdal
Journalister og redaktører er med i lukket politisk nettverk: – Vil fremstå som samrøre
– Man har et forklaringsproblem, sier Trygve Aas Olsen. – Det føles absurd å bli mistenkeliggjort for å gjøre jobben sin, svarer Kapital-redaktør Vibeke Holth.
Torsdag kveld avslørte Dagens Næringsliv et lukket politisk nettverk som er aktiv på appen WhatsApp.
I gruppen - som har navnet «Politikk» - diskuterer «flere av landets rikeste personer hvordan de skal ta knekken på Arbeiderpartiet og miljøbevegelsen», skriver DN.
I gruppen er det også flere nåværende og tidligere journalister og redaktører.
Blant disse er Kapital-redaktør Vibeke Holth, tidligere Nettavisen-journalist Ole Eikeland - som nå leder podkasten «Stavrum & Eikeland» med Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum - og tidligere Finansavisen-kommentator og journalist Kjell Erik Eilertsen.
I 2017 skrev Eilertsen flere saker for Finansavisen, der det ble påstatt at Ap-leder Jonas Gahr Støre benyttet seg av svart arbeid i forbindelse med arbeid med en brygge.
Resett-redaktør Helge Lurås er også med, sammen med flere av den alternative nettavisens spaltister. I tillegg er fire av dem som var med å etablere Resett i 2017 med: Mikkel Dobloug, Monica Staff, Jan Haudemann-Andersen og Øystein Stray Spetalen.
– Det vil fremstå som samrøre
Trygve Aas Olsen er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk (IJ).
Han stiller spørsmål ved at opplysningene som kommer frem i DNs sak ikke har kommet frem i offentligheten før, ettersom flere mediefolk har vært medlem i WhatsApp-gruppen.
– Jeg stiller meg undrende til hvorfor man ikke har publisert noe av det som kommer frem her, da det åpenbart er av offentlig interesse, sier Aas Olsen, når Medier24 tar kontakt.
Han sier også at det vil være vanskelig å vurdere de presseetiske aspektene ved å som redaksjonell medarbeider være medlem av gruppen.
Det avhenger av hvorvidt man er til stede for å gjøre research, eller om man aktivt deltar i gruppen på samme måte som dem man ønsker å dekke, mener eksperten.
– Å være til stede i gruppen er selvfølgelig ikke kritikkverdig i seg selv, sier han.
– Hvordan tror du folk flest oppfatter at journalister og redaktører er med på disse gruppene?
– Det vil jo fremstå som samrøre. Man har et forklaringsproblem, nettopp fordi man ikke gjør noe med opplysningene man får. Det blir en pølsefest på den andre siden av det politiske spekteret, sier Aas Olsen.
Frykter for troverdigheten
Også universitetslektor i journalistikk ved OsloMet, Solveig Steien, stusser over at ingen av journalistene som hadde medlemskap i gruppen, omtalte saken før DN.
– Det er jeg helt enig med Trygve i. Dette er en «hemmeligklubb», der vi ikke får vite hva som foregår, før DN da avdekker det, sier Steien til Medier24.
Hun tror også at lesernes tillit til mediene kan bli påvirket av at redaksjonelle medarbeidere er medlemmer av grupper som den DN omtaler.
–Jeg vil mene at det svekker tilliten til journalistikken og journalistene, fordi det innebærer en type allianse, om noen frimureraktige, hemmelige ting, sier Steien.
Og fortsetter:
– Det er ganske skummelt å begi seg ut på noe slikt som journalist, om man ikke gjør det i hensikten av å skulle avsløre noe, og benytter en «undercover-aktig» metode. For meg virker det ikke som om det er det som har foregått her.
Mener gruppen virker uskyldig
Medier24 har forelagt kritikken til alle de omtale personene i saken.
Redaktør i Resett Helge Lurås skriver i en e-post at gruppen fremstår langt mer uskyldig for han enn det DN beskriver.
– Dersom det faktisk var slik DN insinuerer at denne WhatsApp gruppen var opprettet for å «ta knekken på» noe eller noen, kan jeg være enig i at det ikke er kompatibelt med å være redaktør eller journalist. Men denne gruppen virker langt mer uskyldig på meg, og DN har da heller ikke påvist noe annet enn temmelig uskyldige private kommentarer og ironi, skriver Lurås til Medier24.
– Det problematiske er kanskje heller at DN prøver å gjøre en gås ut av fem fjær enn at noen journalister er passive medlemmer, fortsetter han.
Lurås forstår ikke hvorfor Resett ikke skal unngå å følge med på gruppen.
– For min egen del har det av og til vært noen nyttige tips i gruppen til artikler i utenlandske medier som senere har inngått i artikler på i Resett. Jeg ser ikke hvorfor vi aktivt skulle stenge oss ute fra slike tips.
Ole Eikeland understreker overfor Medier24 at han ikke har figurert som verken journalist eller redaktør siden 2015.
Han imidlertid figurert sammen med Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum i podkasten Stavrum & Eikeland.
– Som aktiv i samfunnsdebatten er det min jobb og plikt å få innputt fra ulike miljøer, både på venstresiden og høyresiden av norsk politikk, skriver Eikeland i en e-post til Medier24 og fortsetter:
– Da det er mange kloke aktive hoder i gruppen, bruker jeg den som en nyttig lyttepost. Det betyr imidlertid ikke at jeg er enig i alt, men som sagt, gir det verdifull faglig påfyll.
Han sier han ikke har noen øvrige kommentar utover dette.
– Et forsøk på å kneble enkelte aktørers ytringsfrihet
Kapital-redaktør Vibeke Holth avviser overfor Medier24 at hun har vært en aktiv deltaker i WhatsApp-gruppen.
– Mitt telefonnummer ble lagt til denne gruppen ved en tilfeldighet i forbindelse med en klimadebatt for en måned siden. Kommentaren som ble postet da jeg og en kjent klimaforkjemper ble lagt til, sier vel det meste: - Dette blir som å ha med foreldrene på fest!, skriver Holth til Medier24.
– Jeg har aldri postet noe på dette forumet, jeg kan på ingen måte identifisere meg med det og har ikke hatt noe med disse aktørene å gjøre. Jeg har, i likhet med Dagens Næringslivs journalister, bare fulgt med fra sidelinjen fordi jeg fant det journalistisk relevant å tilegne meg kunnskap og informasjon om hvordan andre aktører tenker, fortsetter hun.
Holth er også kritisk til Aas Olsens uttalelser.
– Jeg ser alvorlig på at også såkalte fagmedarbeidere forsøker å avskjære journalister og redaktørers tilgang til å innhente informasjon. Det føles absurd å bli mistenkeliggjort for å gjøre jobben sin og følge med på det som skjer i samfunnet, og spesielt i fora vi trenger mer innsikt i, skriver Holth.
– For meg fremstår hele saken som et forsøk på å kneble enkelte aktørers ytringsfrihet om betente tema. Det er svært alvorlig, legger hun til.
Kjell Erik Eilertsen sier til Medier24 at han ikke ønsker å kommentere saken.