Vebjørn Selbekk ble møtt med anklage om å være nazist.
Vebjørn Selbekk ble møtt med anklage om å være nazist.

Dagen anmelder skadeverk: «Selbekk er nazi»

– At arbeidsplassen er utsatt for sånne ting er ikke noe hyggelig, sier Vebjørn Selbekk. Likevel er det ikke ordvalget han reagerer på.

Publisert Sist oppdatert

Da de ansatte i Dagen kom på jobb onsdag morgen i forrige uke, ble de møtt med flere tagginger på bygget avisen holder til i.

«Selbekk er nazi» sto det på en av dem, «Israel er isis» og «sionism is terrorism» sto det på de to siste.

– Jeg er ikke nazist. Det er jo det motsatte av det jeg står for på alle sett og vis, sier sjefredaktør Vebjørn Selbekk.

Han sier han har et avslappet forhold til hva folk mener om ham, og at det skal være stor grad av ytringsfrihet også når det gjelder personkarakteristikker.

Har videoopptak

Likevel synes han det er ugreit med taggingen. Det var ansatte som oppdaget det.

– At arbeidsplassen er utsatt for sånne ting er ikke noe hyggelig for dem. Det er ikke noen fryktbølge eller noe, men det er selvfølgelig ubehagelig at et redaksjonslokale blir tagget ned.

Selbekk har tidligere sittet i Ytringsfrihetskommisjonen, og tror ikke selve ytringen ville blitt dømt som hatytring. Det er mer måten det er gjort på han reagerer på.

Avisen har videoopptak av personen som gjorde taggingen, og har politianmeldt det som skadeverk. 

– Jeg tåler å høre mye forskjellig, men jeg synes at da skal man fremføre det på en måte så det ikke koster penger å få fjernet budskapet.

– Bra at Dagen anmelder

Reidun Kjelling Nybø er generalsekretær i Norsk Redaktørforening. 

Hun påpeker at norske redaktører og journalister skal kunne tåle kritikk, og at Selbekk er en av landets fremste forsvarere for ytringsfrihet.

– Vebjørn Selbekk er jo også en av landets mest meningssterke redaktører. Han har kommet med kontroversielle ytringer om situasjonen i Israel.  Likevel mener jeg det er ille når personer går til det skritt å gjøre hærverk som dette mot redaksjonslokaler. 

Hun mener det er bra at Dagen anmelder forholdet.

– Jeg forstår godt at dette oppleves ubehagelig fra medarbeiderne i mediehuset.

Hun mener trusler og hærverk også er et angrep på redaktørstyrte mediers samfunnsrolle.

– Dette er å anse som et angrep med hensikt å skremme redaktøren og representanter for redaksjonen til å ytre seg, og det er alvorlig.

Hennes inntrykk er at Selbekk og Dagen håndterer dette på en god måte, og sier det er oftere de får henvendelser som gjelder trusler mot enkelt-journalister enn denne typen hærverk.

– Det er viktig at både hærverk og trusler tas på alvor.

– Legg bort sprayboksen

I april skrev Selbekk i Aftenposten under tittelen «Derfor er jeg sionist», og under Melodi Grand Prix fortalte han at han stemte så mange ganger han kunne på Israels bidrag. 

Han har uttalt at han støtter Israel. At folk er uenige synes han er greit, men synes ikke noe om skadeverk.

– Uansett hvilken side du står på i konflikten, er det ingen som ønsker at barn skal dø. Også har vi litt ulike politiske oppfatninger av hva som skal til for varig slutt på lidelsen. Jeg synes det er ok at folk kommer med sterke personkarakteristikker, men legg bort sprayboksen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS