Øverst fra venstre: Tidligere Dagbladet-redaktør John Olav Egeland, nyhets- og aktualitetsredaktør i TV 2 Karianne Solbrække. Nederst: Dagsavisen-kommentator Selma Moren og VG Rampelys-sjef Marcus Husby. Prinsesse Ingrid Alexandra i midten.
Foto: Heiko Junge, NTB/Torill Henriksen/Mina B. Ræge/Kath Gade/Ida Bjørvik, Det kongelige hoff, NTB
Uenighet i Presse-Norge rundt omtalen av Ingrid Alexandras kjæreste: – Journalister bør sette noen standarder
Selma Moren mener Se og Hørs argumenter for å omtale Ingrid Alexandras kjæreste ikke holder mål. Tidligere Dagbladet-redaktør mener det må være greit å skrive om kjærlighetslivet til en fremtidig tronarving.
Tirsdag denne uken publiserte kjendisbladet Se og Hør en sak med tittelen «Hemmelig kjæreste avslørt».
Her kommer det frem at prinsesse Ingrid Alexandra (18) har fått kjæreste.
Flere har reagert på saken. I et innlegg publisert hos Medier24 skriver Se og Hørs redaktør Ulf André Andersen om hvorfor de valgte å skrive den.
Han argumenterer blant annet med at prinsessen har nådd myndig alder, og at kjæresten var invitert til en offisiell gallamiddag på slottet for å feire bursdagen hennes.
Får kritikk
Kommentator i Dagsavisen, Selma Moren, er blant dem som er kritiske til at Se og Hør omtaler Ingrid Alexandras privatliv på denne måten.
– Jeg reagerer på at de velger å skrive om en eventuell kjæreste i det hele tatt. Siden hun er blitt 18 år er det liksom åpent for en helt annen personifisert dekning. Men hun er fortsatt en ung kvinne som har rett til et privatliv, sier Moren til Medier24.
Hun mener at Ingrid Alexandra bør skjermes fra denne typen omtale, siden det ikke er hun selv som har valgt å være kongelig.
– Dette er et av problemene med monarkiet. Hun har ikke valgt å være prinsesse, hun er født inn i en offentlig rolle. Derfor bør journalister sette noen standarder for hvordan de omtaler kongefamilien. Jeg skjønner at pressen skriver om de kongelige, men er saker som dette nødvendig? Jeg synes det hadde vært kult hvis Se og Hør droppa dette. Jeg har jo hørt rykter om at hun har kjæreste, og hadde i utgangspunktet stor respekt for Se og Hør siden de ikke omtalte det, sier Moren.
Mener argumentene ikke holder
Ingrid Alexandra ble 18 år den 21. januar i år. Moren sier at hun burde få bestemme selv når hun vil fortelle om kjæresten sin.
– Se og Hør har nok planlagt dette i lang tid. Jeg synes at hun kan få lov til å fortelle hvem hun er kjæreste med når hun ønsker det selv. I forklaringen sin skriver de at dette ikke lenger er en uskyldig ungdomsflørt, og jeg synes det er rart at de skal få definere det.
Etter Morens oppfatning er journalister ofte ute etter å «ta» de kongelige på grunn av deres privilegier.
Hun stiller derimot spørsmål ved hvor privilegerte de egentlig er.
– Pressen bør granske og være kritiske til helt andre ting enn hvem de kongelige er kjæreste med. Da legger de seg på et lavere nivå enn det norsk presse bør være på. Jeg vet ikke hvor privilegert det er å ikke kunne gå på skolen uten sikkerhetsvakter, eller ha en kjæreste uten å komme på forsiden av Se og Hør. Hun er ikke en artist som har valgt en offentlig rolle. Hun har aldri valgt å være offentlig.
Se og Hør svarer
Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen svarer på kritikken fra Moren.
Han mener hun ikke bør skjermes fordi hun ikke har valgt sin posisjon selv.
– Det blir i så fall en diskusjon om vi skal ha et arvelig kongedømme. Det valgte det norske folk i 1905, og det forholder Se og Hør seg til. Prinsessen har selv sagt i et NRK-intervju at hun påtar seg rollen, sier han.
På spørsmål om Se og Hør kan definere om dette er en «uskyldig ungdomsflørt» svarer han følgende:
– Vi mener det er et vendepunkt når prinsessens kjæreste er gjest på en offisiell gallamiddag på Slottet. Da mener vi at det er vår rett og plikt å skrive om det.
Han legger også til at han synes det er viktig med en differensiert presse som er opptatt av ulike ting.
– I Se og Hør er dette kjernevirksomheten vår. Vi mener at det er riktig og viktig å skrive om kongefamiliens relasjoner. Det skal vi være best på. Hva Dagsavisen ønsker å skrive om, ønsker ikke jeg å ha noe mening om.
– Må være greit
John Olav Egeland var redaktør i Dagbladet da de publiserte et mye omtalt kyssebilde av kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Håkon på tidlig 2000-tall.
Egeland mener det må være greit å skrive om Ingrid Alexandras kjæreste.
– Hun fylte 18 år, og har nå kongelige oppgaver og eget kontor på slottet. Hvis monarkiet består er hun også kommende tronarving. Hun har ikke lenger krav på beskyttelsen som hun har fått gjennom hele sin oppvekst. De kongelige posisjonene er arvelige, og derfor har de ikke krav på samme skjerming av sitt kjærlighetsliv som andre mennesker, sier han.
Egeland påpeker at en forutsetning for monarkiets overlevelse er at de får arvinger.
Dersom Ingrid Alexandra vil ha beskyttelse fra dette må hun frasi seg arveretten til tronen, mener han.
– Hvem som gifter seg med hvem har betydning. Så vil jeg si at bare fordi man omtaler dette, behøver ikke det bety at man begynner en klappjakt på alt disse to menneskene gjør framover. De bør få et stort rom til å være i fred. Men så lenge hun ikke har frasagt seg arveretten til tronen, må prinsessen tåle slik omtale.
Synes Se og Hør argumenterer bra
Nyhets- og aktualitetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, mener Se og Hør forklarer valget sitt på en god måte.
– Jeg synes Ulf André har gode prinsipielle vurderinger i kommentaren han har skrevet. Jeg følger det utgangspunktet om at Ingrid Alexandra har blitt myndig og hat hun skal ta større del i offentlig representasjon av kongehuset, sir hun til Medier24.
– Så skal man samtidig være bevisst på deres unge alder. Og pressen har lært fra en del tidligere problematiske tilfeller, for eksempel rundt kronprinsparet da de ble sammen, sier Solbrække.
– Vil ha offentlig interesse
Medier24 har også snakket med nyhetssjef i VG Rampelys, Marcus Husby.
Han uttaler seg på generelt grunnlag.
– Jeg tenker at mediehusene og hver enkelt redaktør må gjøre rede for sine vurderinger rundt dette. Også har ikke jeg kjennskap til hvordan Se og Hør har vurdert denne saken utover kommentarene til redaktør Ulf André Andersen.
Husby mener at det med tiden vil være interessant å følge med på hvem prinsessen blir sammen med.
– Ingrid Alexandra blir Norges statsoverhode den dagen hun blir dronning. Så etter hvert blir det jo interessant å se hvem hun blir kjæreste med og hvordan vedkommende vil opptre offentlig i kongefamilien. Det vil så klart ha offentlig interesse.
Også han etterlyser bedre journalistisk arbeid om kongehuset.
– Det er mange gode saker om kongefamilien, men jeg savner mer kritisk journalistikk. Og det gjelder alle norske medier. Vi i VG Rampelys vil satse mer på det framover. Sist vi så et godt kritisk blikk på de kongelige var vel da Dagbladet satte et kritisk søkelys på Slottets pengebruk, som de vant SKUP-diplom for i 2017, sier Husby.