Forrige uke ble det klart at tidligere Dagbladet-kommentator Ola Magnussen Rydje vender tilbake til journalistikken etter drøyt ett år i jobben som seniorrådgiver og taleskriver i Kunnskapsdepartementet.
Fra 8. mars starter Rydje i jobben som politisk reporter for Dagens Næringsliv (DN).
Da vil han endelig være tilbake der han hører hjemme, sier han til Medier24.
– Jeg følte meg veldig hjemme i pressen hos Dagbladet. Så det har vært et stort savn. Jeg savner å kunne stille åpne kritiske spørsmål, og belyse viktige interessekonflikter. Samtidig ser jeg frem til å komme tettere på politikken på en annen måte enn man gjør i embetsverket, sier Rydje til Medier24
Sett forvaltningen fra innsiden
Rydje beskriver året i Kunnskapsdepartementet som en middelvei mellom journalistikk og politikk.
– Jeg var ansatt som en politisk nøytral tjener for maktapparatet. Det har vært utrolig lærerikt. Det er veldig interessant å se hvordan regjeringsapparatet og de øverste statsorganene fungerer fra innsiden, forteller han.
Etter ett år i maktens korridorer, tror Rydje at han kommer styrket ut som journalist.
– Jeg tror jeg vil nyte godt av det jeg har lært der. Jeg har en følelse av at det ikke så mange journalister som har jobbet i forvaltningen. Det kan være en fordel å ha sett det fra innsiden, sier Rydje.
– Soleklart best på politikk
Selv om han nå blir politisk reporter, så beskriver han jobben som ganske lik fra da han var politisk kommentator, bortsett fra at ikke skal mene noe selv.
At arbeidsgiveren ble DN, var ikke tilfeldig.
– Jeg opplever dem som den soleklart beste avisen på politikk. Det har en enorm trekkraft på meg. DN driver med journalistikk slik jeg ønsker å lage den. Det er kvalitetsbevisst, grundig, faglig og hardtslående. Man sier ikke nei til å bli med på det, sier Rydje og legger til:
– Det er det mest spennende journalistisk-politiske prosjektet i dag.
Han ser nå frem til å starte i jobben i et valgår.
– Det blir fantastisk gøy. Det er ingenting som er mer spennende i norsk politikk enn et stortingsvalg. I tillegg kommer perspektivmeldingen i løpet av våren, og koronautvalget legger frem sin vurdering i løpet av mars. Så det er mye sprengkraft i de politiske sakene fremover, sier Rydje.