Budsjettreaksjoner: – Vil få store konsekvenser for flere mediehus

Pressetoppene reagerer etter at momsfritak for elektroniske nyhetsmedier ikke ble reddet.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble det klart at det er enighet med regjeringspartiene og SV.

I sitt alternative statsbudsjett ønsket SV å videreføre momsfritaket for elektroniske nyhetsmedier, men fikk ikke gehør under forhandlingene.

Nå reagerer pressetoppene.

– Avviklingen av momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester som ikke anses som aviser vil få store konsekvenser for flere mediehus og for medienes samfunnsrolle fremover. Det undergraver regjeringens mål i Hurdalsplattformen og vil styrke de globale tek-gigantene på bekostning av de redaktørstyrte norske mediene, nettopp fordi lyd og levende bilder foretrekkes og benyttes av stadig flere og særlig de yngre, sier adm. dir. for Mediebedriftenes Landsforening, Randi S. Øgrey.

– Det er derfor skuffende og alvorlig at dette ikke omgjøres i budsjettforliket.

Hun merker seg likevel at forliket anerkjenner at det er problematisk, og at fremtiden for mediene betyr mer lyd og levende bilder.

– Men vi er overrasket over innretningen, og det er avgjørende at regjeringen følger opp på en åpen måte: Momsfritaket må være teknologi- og plattformnøytralt og heller ikke skille på medienes nedslagsfelt. Måten å gjøre dette på er å gjeninnføre et justert momsfritak for elektroniske nyhetstjenester, slik MBL har foreslått. Vårt forslag vil også løse de utilsiktede konsekvensene regjeringen har vist til, med en langt lavere budsjettvirkning.

– Svært skuffet

Norsk Journalistlag er også skuffet etter framleggingen.

– Vi er svært skuffet. Dette er ikke er fremtidsrettet mediepolitikk. I lengden er det publikum som taper på dette, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Han mener at et momsfritak må gjelde all journalistikk.

– Forslaget er lite prinsipielt og inviterer bare til synsing om hvem som er innenfor og hvem som er utenfor en slik ordning. Hva med nisjemedier, fagpresse og andre som har store strategier for satsing på lyd og bilde. Blir dette gjennomført politikk er jeg redd for at det vil mer bidra til å dempe innovasjonen enn å fremme den, sier Tryggestad.

Bekymret

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, forteller til Medier24 at hun også er skuffet av at SV ikke fikk gjennomslag.

– Vi er bekymret for konsekvensene av kuttet i mva-fritak. Merknaden i forliket er et forsøk på å sikre seg mot uheldige konsekvenser for lokale og regionale medier, men det garanterer jo ingenting. Her har vi i mediebransjen en jobb å gjøre i tida som kommer, sier hun.

Powered by Labrador CMS