NJ-leder Dag Idar Tryggestad forstår godt at journalistene kastet seg på muligheten til å intervjue Ap-leder Jonas Gahr Støre under valgnatten i forrige uke.

NJ-lederen forsvarer journalistenes tette møter med politikerne: – Vanskelig å klandre dem

– Når landet er i ferd med å få en ny statsminister, kan man ikke forvente at intervjuet gjøres over telefon, sier Dag Idar Tryggestad.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Den siste tiden er mediene blitt kritisert for manglende smittevern under dekningen av forrige ukes valgvaker. Spesielt har pressens spasertur på valgnatten med Ap-leder Jonas Gahr Støre, valgets vinner, fått kritikk.

På spørsmål fra Medier24 om han mener at pressens brudd på smittereglene var berettiget ut fra situasjonen, svarer NJ-leder Dag Idar Tryggestad:

– Jeg mener at alle må strekke seg langt for å opprettholde smittevernreglene, men når mediene blir invitert til å gjøre de første intervjuene med valgets vinner, er det vanskelig å klandre dem for å forsøke å få det til.

– Spørsmålet er om det fantes en annen måte man kunne gjort et slikt intervju, og samtidig unngått slik stor trengsel. Så er det også forskjell på det som skjer ute, og det som skjer inne, uten at jeg er noen smittevernekspert.

Tryggestad sier han opplever at NJs medlemmer er opptatt av å overholde smittevernreglene, både for sin egen og for andres helse.

– Dette kommer i konflikt når man skal gjøre en jobb omkring så store hendelser. Når landet er i ferd med å få en ny statsminister, kan man ikke forvente at intervjuet gjøres over telefon, sier han.

– En god del å gå på

Tryggestad innrømmer imidlertid at situasjonen ikke var ideell da Ap-leder Jonas Gahr Støre, omkranset av en flokk av journalister, vandret mot Stortinget, natt til tirsdag i forrige uke.

– Vi så bildene fra da Støre gikk fra Youngstorget i forrige uke. Det er nok en god del å gå på når det gjelder tilrettelegging for hvordan dette kan gjennomføres på forsvarlig vis.

Samtidig minner han om at pandemien er inne i en annen, mildere fase nå, enn det den har vært tidligere.

– Vi må legge til grunn at de fleste nå er fullt eller delvis vaksinerte, selv om det ikke betyr at pandemien er over, slik også helsemyndighetene sier.

– Hvilke ting kunne ha blitt gjort for å bedre pressens arbeidsforhold?

– Arrangørene må planlegge, slik at de har store og egnede lokaler. De må ha en dialog med pressen, og sørge for å legge til rette for at alle som vil kan være til stede, og overholde de gjeldende smittevernreglene, sier Tryggestad.

Han trekker frem mange av regjeringens pressekonferanser, som eksempler der dette tilsynelatende har fungert bra.

– En av pressens viktigste oppgaver

NJ-leder Tryggestad, tror pandemien har fått konsekvenser for journalistikken.

Fordi situasjonen har krevd mange ressurser, kan det tenkes myndighetene har sluppet unna med mer enn de ellers ville gjort, mener han.

– En av pressens viktigste oppgaver er å forvalte vår kontrollfunksjon. Når vi har fått mindre tilgang og tilstedeværelse med dem vi søker å kontrollere, er det grunn til å tro at ting som ikke er greit har fått passere.

Han påpeker at også at myndighetene har måttet omprioritere sine ressurser for å håndtere pandemien.

Frykten er at dette har gått ut over svake grupper. De er det viktig for pressen å stå opp for, sier Tryggestad.

Powered by Labrador CMS