Jon Martin Larsen etterlyser mer ansvar fra NRK sin side.

KOMMENTAR:

Ta NRK, ikke Sophie Elise

«Det spiller ingen rolle hva som var i den lille gjennomsiktige posen med noe hvitt i. NRK bør uansett ta mer ansvar», skriver Jon Martin Larsen.

Publisert

NRK har allerede helt åpenbart sviktet Sophie Elise Isachsen, og alle andre frilansere som leverer innhold.

Hvorfor?

Fordi både Sophie Elise og andre «utenforstående» innholdsleverandører ikke er inkludert i NRKs etiske retningslinjer. Slik sett får de ikke den omsorgen, veiledningen, rettledningen og eventuelle konsekvenser som følger av å være underlagt et etisk regelverk og ansettelsesreglement.

Dagens helt er Norsk Journalistlags klubbleder i NRK, Rolf Johansen.

Han har helt rett i at regelverket må praktiseres likt for faste ansatte og oppdragsgivere som jobber for NRK på kontrakt.

Regelverket slår fast at NRKs medarbeidere i privat sammenheng alltid skal utvise stor varsomhet når det gjelder ytringer som kan sette medarbeiderens faglige integritet i fare. I tillegg skal Vær Varsom-plakaten følges og NRKs tilsettingsvilkår gjelder også private sosiale medier.

Sterke forskjeller

Bildet det er snakk om i de fleste medier nå, ble publisert søndag på Sophie Elises instagram.

På bildet poserer Isachsen sammen med en annen profil foran et speil. I hjørnet av bildet ser man den andre profilen holde en liten, gjennomsiktig pose med noe hvitt i. Under bildet skriver Sophie Elise: «Livet blir cirka en milliard ganger morsommere når man bare gir faen.»

Fungerende underholdningsredaktør i NRK, Christina Rezk Resar, sier bildet ikke får noen konsekvenser for samarbeidet mellom NRK og Sophie Elise, som produserer podcasten «Sophie og Fetisha» sammen med Fetisha Williams for NRK.

I tillegg avviser Resar å kommentere selve bildet fordi «Det aktuelle bildet er ikke tatt i NRK-sammenheng eller postet på noen av NRKs plattformer».

Så kaldt og rart med så sterke forskjeller mellom fast ansatte og de andre.

Så svakt håndtert omdømmemessig. Blant annet fordi dette skillet gir et inntrykk av at de utenfor NRK både blir mindre godt ivaretatt og inkludert i et fellesskap. Men også fordi de mangler retningslinjer fra NRK noe som igjen kan gjøre dem retningsløse.

Og så burde NRK ta bedre ansvar for seg selv og for Sophie Elise, i en medielogikk som spinner av gårde nettopp på grunn av NRK og måten de har håndtert denne saken på til nå.

Håndteringen reiser flere spørsmål

Måten NRK håndterer saken på reiser flere spørsmål enn svar, og da fortsetter jo journalister jakten.

VG forklarer også sin dekning av saken med at det først ble en sak, ikke på grunn av bildet i seg selv, men på grunn av NRKs håndtering av saken. Dialogen NRK har med Sophie Elise er av offentlig interesse, mener VG, sammen med det faktum at Kringkastingsrådet har mottatt mange hundre klager på bildet siste døgnet.

Jeg lurer også på om ikke VG i det hele tatt ville håndtert en lignende situasjon langt bedre om dette handlet om en av deres mange kontraktsfestede innholdsleverandører.

VG laget for noen år siden egne etiske regler for sine medarbeidere, kalt trafikkregler. Disse går ofte lenger enn for eksempel Vær Varsom-plakaten.

Under avsnittet med tittelen «Tredjepartsinnhold og journalistiske nettverk» slås det ettertrykkelig fast at «VG må sørge for at frilansere som publiserer stoff hos oss er uavhengige og opptrer i tråd med Vær Varsom-plakaten og VGs etiske retningslinjer.»

Jeg tror også hvem som helst annen tilknyttet VG, hadde fått bedre hjelp.

NRK bør ivareta alle de knytter til seg

Nå vet jeg ingenting om samtalen Sophie Elise hadde med den fungerende underholdningsredaktøren, men jeg mener den burde inneholde en utstrakt hånd, hjelp til å bearbeide, hjelp i medietrykket og eventuelt oppfølging av mer profesjonell hjelp og støtte om, Sophie Elise skule trenge det.

NRK bør ivareta alle mennesker de knytter til seg. Mange av dem er offentlige personer, men langt fra alle har et støtteapparat og den omsorgen som følger med faste stillinger.

Og så burde jo Sophie Elise få en klar og forutsigbar forventning om hvordan man skal oppføre seg og opptre i offentligheten når en har med NRK å gjøre. Lik den faste medarbeidere får.

De bør kanskje også lage en felles melding om at «joda, dette var dumt», i det minste. Eller «det var ikke så alvorlig som det ga inntrykk av, det var ikke drugs», eller «Sophie Elise får hjelp».

Veldig mye er egentlig bedre enn å bare si at bildet ikke får konsekvenser, og at hun dessuten ikke publiserte på NRK sine sosiale medier.

Inntil videre har ikke Sophie Elise kommentert sakene siden søndag. Kanskje snakker hun ut på torsdag, når neste episoden som er laget for NRK kommer.

Enn så lenge bør mediene drive heksejakt på NRK, ikke Sophie Elise.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS