Janne Johannessen, sjefredaktør i Dagens Næringsliv.Kent Olsen
Oljefondet om DN-sak: – Klart tillitsbrudd
Oljefondet vil ikke invitere Dagens Næringsliv til neste års investeringskonferanse etter å ha referert fra lukket samtale mellom Nicolai Tangen og hedgefondmilliardær. – Vi var ikke til stede i salen, og vi har ikke brutt noen avtale, sier DN-sjefredaktør.
Tirsdag holdt Norges Bank Investment Management, også kjent som Oljefondet, sin årlige investeringskonferanse i Norges Bank.
Helt på slutten av konferansen, utenfor det offisielle programmet, holdt oljefondssjef Nicolai Tangen en samtale med hedgefondmilliardær Ole Andreas Halvorsen.
Oljefondet hadde annonsert «Chatham House Rule» skulle gjelde for seansen. Det innebærer et forbud for tilhørere å sitere direkte fra samtalen, i en samtale mellom to personer blir dette i praksis et referatforbud.
I en e-post skriver kommunikasjonssjef Line Aaltvedt at de er skuffet over DN, som de mener var eneste medium som ikke respekterte kjørereglene for seansen, samt Halvorsens ønske om å ikke bli direkte sitert.
– Vi ser dette som et klart tillitsbrudd, og ikke minst særs lite rettferdig overfor samtlige andre medier som respekterte kjørereglene, skriver hun.
Hun forteller at regelen ble satt som premiss for seansen etter Halvorsens ønske.
– Vi behandler dette på samme måte som et brudd på sperrefrist. Som en konsekvens av dette vil ikke DN bli invitert til investeringskonferansen neste år.
I artikkelen skriver Dagens Næringsliv at på grunn av referatforbudet, valgte de å ikke ha journalister til stede under samtalen.
DN: – Ikke brutt noen avtale
Sjefredaktør Janne Johannessen mener de har opptrådt ryddig og fulgt alle kjøreregler.
– Vi aksepterte Oljefondets betingelse om at deltagelse under siste del av konferansen var underlagt Chatham House Rule. Derfor forlot våre journalister salen før seansen med Ole Andreas Halvorsen, skriver sjefredaktør Janne Johannessen til Medier24.
– Vi var ikke til stede i salen, og vi har ikke brutt noen avtale.
Hun forteller at de dekket seansen gjennom vanlig kildearbeid.
– Det er ikke første og heller ikke siste gang DN refererer fra møter som er lukket for allmennheten og der det foregår samtaler av offentlig interesse, skriver hun.
Hun reagerer på at Oljefondet sier at DN ikke vil bli invitert til neste års investeringskonferanse.
– Den varslede reaksjonen om å utestenge DN fra et offentlig arrangement i Oljefondets regi, vitner om mangel på forståelse for den frie pressens rolle. Den er ikke i tråd med vårt inntrykk av Oljefondet og Norges Bank som ryddig og transparent, skriver Johannessen.
– Det er oppsiktsvekkende hvis DN skal straffes for å ha brukt vanlige journalistiske metoder for å fortelle hva som blir sagt på en statlig konferanse med flere hundre deltakere.
Invitert til møte
Sjefredaktøren opplyser at de har invitert Oljefondet til et møte om saken, og at de opplever Tangen og hans team som profesjonelle og løsningsorienterte.
Hun mener også at alle andre medier hadde samme mulighet til å gjøre jobben som DN gjorde.
– Det er ikke urettferdig at noen medier har bedre kilder enn andre. I så fall er det mye urettferdighet i norsk presse, sier hun.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no