Kjersti Sortland i Stavanger Aftenblad, Cecilie Berntsen Jåsund i NRK Rogaland, Frode Myhra Gjerald i Sandnesposten, Janne Johannessen i Dagens Næringsliv og Gunnar Stavrum i Nettavisen

Derfor identifiserer Aften­bladet, DN, NRK, Nettavisen og Sandnes­posten den avdøde advokaten

– Dette er norgeshistoriens største bedragerisak.

Publisert

I juni har flere norske medier omtalt «advokatskandalen» i Stavanger. En advokat er under etterforskning av Økokrim for mulig bedrageri. Det skal være snakk om over 600 millioner kroner.

Advokaten tok sitt eget liv før nyheten om etterforskningen ble kjent.

Flere medier har den siste tiden valgt å identifisere advokaten.

 – Såpass mange involverte

Sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Kjersti Sortland, sier at det å identifisere den avdøde advokaten var noe de vurderte løpende: 

–  Vi snakket nøye om riktig tidspunkt for identifisering.

– Redaksjonen jobbet med denne saken allerede før advokaten døde, men da kjente vi ennå ikke til det enorme omfanget av bedrageriene. Dette ble ikke kjent før etter at den lokale advokaten tok sitt liv, sier Sortland.

I helgen, åtte dager etter at mannen ble begravet, valgte avisen å identifisere ham, i en større sak om hans dobbeltliv. Både i saken, og alle påfølgende saker, har avisen lagt inn en begrunnelse for hvorfor de har valgt å identifisere mannen. I den første saken med navnet har de også med en uttalelse fra familien.

– Vi kom til et punkt hvor det var såpass mange involverte som vi identifiserte, og saken hadde vokst til et så enormt omfang, at vi mente at det var riktig. Et vesentlig moment i begrunnelsen er det særskilte ansvaret jurister har i samfunnet for å følge lover og regler.

– Passet på å informere familien

Sortland legger til at Aftenbladet som lokal avis har en spesiell rolle.

– Vi er veldig klar over at det å bli identifisert i sitt eget miljø, er noe helt annet enn i riksavisene. Derfor tenker vi oss ekstra nøye om i straffesaker eller andre klanderverdige saker, sier hun og legger til:

– Dette er norgeshistoriens største bedragerisak. Det er veldig mange kreditorer, og disse oppgir at de har krav på til sammen rundt 600 millioner kroner.

Sortland legger til at avisen samtidig har hatt kontakt med familien i forbindelse med identifiseringen.

– Vi satte ikke dem i redaktørstolen, men passet på å informere dem. Det er noe med å vise den omsorgen man kan, samtidig som vi som journalister skal gjøre jobben vår i samfunnet.

– Det viktige for Stavanger Aftenblad er at samtaleemnet i våre kommuner etterpå ikke blir hvorfor avisen gjorde som den gjorde, men hva saken handler om. Derfor er det viktig at vi er åpne overfor leseren om hvorfor vi gjør som vi gjør, sier hun. 

Sortland påpeker at når man identifiserer, er det også vesentlig hvordan man gjør det. 

– Det å ikke gjøre den anklagenes ansikt unødig stort, eller til en «effekt» i lay out, har for eksempel betydning. Vi gjorde også leseren oppmerksom på at anklagede etter sin død nå ikke har noen talsperson. 

 – Spørsmålet var ikke om

Sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Janne Johannessen, forteller til Medier24 at de tidlig bestemte seg for at de skulle identifisere advokaten.

– Spørsmålet for oss var ikke om, men når det var riktig å gjøre det, sier hun.

Johannessen påpeker at DN har identifisering som hovedregel i store saker om økonomisk kriminalitet.

– Vi mener det er viktig at våre lesere får vite hvem som står bak. Ofte har personene bak hatt en samfunnsrolle hvor de har hatt tillitsbaserte verv. Det er også tilfelle i denne saken, sier hun.

Hun legger til at omfanget på saken i høyeste grad spilte inn.

– Da vi identifiserte la vi også vekt på at Økokrim hadde startet etterforsking.

Johannessen sier at det også var et omfattende sakskompleks med mange navngitte aktører, og at det derfor var naturlig og riktig å identifisere hovedmannen, selv om han var død.

– Så var det at han tok sitt eget liv før dette ble kjent, det mest etisk krevende. En slik type pressedekning vil uansett være belastende for familie, kollegaer og andre rundt, men i denne saken tok vi ekstra hensyn til at det var en familie i sjokk og sorg som måtte få tid og ro, sier Johannessen.

Hun legger til at dette er en av de største økonomisk kriminalitet-sakene på veldig mange år.

– Nå er det særlig Stavanger Aftenblad og vi som dekker denne saken. Men jeg mener den er underdekket nasjonalt, og at flere medier burde dekke saken bredere. Det er bare å la seg inspirere av lokalavisen Sandnesposten, som med begrensede ressurser har vært skikkelig på hugget i denne saken. 

– Ikke noe poeng å ikke gjøre det

Sandnesposten var de som gikk ut med nyheten om at det var kommet krav på flere millioner til dødsboet til en avdød mann, som var anmeldt for bedrageri.

Sjefredaktør Frode Myhra Gjerald sier til Medier24 at de identifiserte etter at de store mediehusene hadde gjort det.

– Når de har identifisert var det ikke noe poeng for oss å ikke gjøre det. Når medier med langt større rekkevidde enn oss navnga han, fant vi det naturlig at også vi skulle gjøre det, sier Gjerald.

Han legger til at familien i ettertid av deres identifisering har gått ut i Stavanger Aftenblad for å fortelle sin historie.

– Når familien gikk ut i den største aktøren i regionen, var det ikke lenger noe beskyttende som gjorde seg gjeldende.

Gjerald sier at saken har vært vanskelig, og at det er presseetisk ting som må vurderes hele tiden.

– Det er en veldig krevende sak. Men rent konkurransemessig, uten at det er noe vi tenker så mye på, er det viktig for oss som lokalavis å følge en sak som er så spektakulær på sitt tragiske vis.

– Fare for forveksling

 Nettavisen har også omtalt advokat-saken. Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, sier til Medier24 at saken har åpenbar offentlig interesse siden den involverer minst 70 kreditorer, 600 millioner kroner i mulige tap og etterspill hos tilsynsmyndigheter.

– Vi avventet identifisering til etter gravferd og noen dagers sorgperiode over helgen av hensyn til familie. Men da Økokrim startet etterforskning, valgte vi å identifisere, sier Stavrum. 

Han legger til at advokaten hadde mange kollegaer på samme alder, som gir fare for forveksling. 

– Saken er langtfra opplyst, så identifisering kan bidra til flere opplysninger. Det særskilte ansvaret som advokat tilsier også identifisering.

Stavrum sier at Nettavisen hadde opplagt identifisert hvis advokaten var i live. 

– På grunn av sakens alvorlighet og at det var liten tvil om kjernen i anklagen, sier han.

Omfang og alvorlighetsgrad viktig

NRK identifiserte mannen denne uken.

Distriktsredaktør for NRK Rogaland, Cecilie Berntsen Jåsund, sier til Medier24 at det har vært viktig å hindre at andre blir mistenkt.

– Og så har vi ventet lenge, og hatt gode diskusjoner om dette internt. Vi har også vurdert hvordan det påvirker pårørende og familie. Så har familien selv valgt å være åpne med media, og det har også vært med i vurderingen, sier Jåsund.

Hun påpeker at omfanget og alvorlighetsgraden har vært viktige momenter.

– Og så er det utfordrende, for her er ingen oppnevnt for å snakke hans sak.

Jåsund forteller at andre medier har hatt et godt forsprang på NRK Rogaland i denne saken.

– Dette var en sak som kom på et tidspunkt hvor bemanningen vår har vært lav. Men det har også vært en viktig sak for oss, som vi prioriterer. Og selv om vi ikke er nyhetsledende, er det viktig for oss å gjøre en god og grundig jobb, sier hun og legger til:

– Så vil jeg berømme DN og Stavanger Aftenblad for en god dekning. Og så blir dette en viktig prioritering for oss også fremover.

Medier24 har vært i kontakt med familiens pressekontakt, Kristoffer Knutsen, som ikke ønsker å kommentere. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS