Jørgen Gilbrant og Lars Joakim Skarvøy i Politisk kvarter

– Å bli lært i presseetikk av Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård, det hadde jeg faktisk ikke forventet

Forfatter Jørgen Gilbrant og TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøy møttes til munnhuggeri i «Politisk kvarter».

Publisert Sist oppdatert

Boka «Partiet», skrevet av Dagbladet-journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, har de siste dagene møtt massiv kritikk, blant annet fra TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøy.

Onsdag møttes Gilbrant og Skarvøy til munnhuggeri i «Politisk kvarter» på NRK. Skarvøy ønsker en unnskyldning for faktafeilene han har påpekt i delen der han selv er omtalt.

Den beklagelsen nektet Gilbrant å gi. Han mener terskelen for en formell beklagelse ikke er nådd.

– Grunnen til det er at jeg mener ikke det er opp til der at vi skal gi en formell beklagelse for en bok. Dette kjenner jo du også til fra pressen, det at en avis beklager er noe annet enn at det er en beklagelig feil.

Jørgen Gilbrant i Politisk kvarter

– I tillegg er jeg redd for at man vanner ut beklagelsen, hele begrepet, hvis man beklager uten at man egentlig mener det. Og jeg mener det ikke.

I 2018 skrev Skarvøy boka  «Alle skal ned» sammen med Marie Melgård, politisk journalist i Dagens Næringsliv. Boka baserte seg på 103 kilder, hvorav mange var anonyme.

Under «Politisk kvarter» uttalte Skarvøy at de baserte arbeidet med boka på Vær varsom-plakaten. Det samme uttalte Marie Melgård til Journalisten tirsdag.

– Det handler om tilliten mellom de kildene vi møter i hverdagen og journalistene, og når du skal ta med deg de kildene, de opplysningene, de erfaringene du har hatt som journalist i den jobben, ta med deg ut av mediehuset du jobber i og skrive en bok. Så mener jeg du ikke bare setter deg selv, men også kildene i nesten en helt umulig situasjon, sa Skarvøy i Politisk kvarter.

Han spurte retorisk hvordan kilder skal vite hvordan de skal forholde seg til Gilbrant.

– Det holder nå, det holder nå. Vi har tatt poenget. Vi har opplevd mye rart den siste uken, men å bli lært i presseetikk av Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård, det hadde jeg faktisk ikke forventet, smalt det tilbake fra Gilbrant, som henviste til Bar Vulkan-saken.

Powered by Labrador CMS