Lars Joakim Skarvøy er journalist i TV 2. Bildet er fra en podkastinnspilling i 2020.

Skrev om innholdet i omstridt bok før han kritiserte den. Nå er Lars Joakim Skarvøy inhabil overfor «Partiet»-boka

TV 2-journalisten var den første i Norge til å skrive om innholdet i boka «Partiet». To dager senere gikk han offentlig ut og kritiserte delen der han selv er omtalt.

Publisert Sist oppdatert

Boka «Partiet», skrevet av Dagbladet-journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, har de siste dagene møtt massiv kritikk.

Flere mener hendelser de er involvert i er feil gjengitt. TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøy er en av kritikerne. Han er omtalt i boka fra tiden han jobbet i VG.

– Etter at Skarvøy offentlig påpekte og kritiserte de usanne påstandene om seg selv, skal han selvsagt ikke drive journalistikk om boka lenger. 

Det sier nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække.

– Dette mener han selv, og det er jeg helt enig i.

Skrev om to dager før

To dager tidligere hadde Skarvøy drevet journalistikk på boka. 

Boka ble tilgjengelig for salg som e-bok torsdag 19. september, og fysisk i butikk fredagen.

Dagen før, onsdagen, hadde TV 2 to nyhetssaker om innholdet i boka. Den ene handler om påstander om et kuppforsøk mot Jonas Gahr Støre, mens den andre handler om Tonje Brenna.

Skarvøy har byline på begge. 

Solbrække vil ikke kommentere når TV 2 fikk tilgang til boka. Hun sier det var da de leste boka de oppdaget at Skarvøy var omtalt. 

Skarvøy har selv sagt han ikke er blitt kontaktet om innholdet.

– Vår vurdering er at Lars Joakim Skarvøy var habil til å skrive nyhetssaker om de delene av boken som ikke omhandlet han selv. TV 2 lagde to tradisjonelle sitatsaker fra boka i forrige uke. De sakene ble til etter ordinært journalistisk arbeid. Redaksjonsledelsen var selvfølgelig med og vurderte nyhetsuttak fra boken, og det er alltid flere ledd som leser og godkjenner saker før de blir publisert, forklarer Solbrække.

Forlaget skal rette

I første opplag står det at Skarvøy kysset Hadia Tajik under Pride-paraden i 2018.

– Jeg er skuffet over at de på bare en drøy halvside i boka publiserer minst fire usanne påstander om meg uten at de en eneste gang har tatt kontakt med meg og spurt om dette er sant, sa Skarvøy til Medier24 forrige uke.

Forlaget sa allerede da at de skal rette opp feil og unyanser i neste opplag. 

Boka har møtt mye kritikk, blant annet fra Odd Isungset, som mener den ikke har troverdighet.

Journalistene som har skrevet den, Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, har uttalt til Medier24 at de føler seg trygge på faktasjekken og kildegrunnlaget de har for boka.

– Men når folk rykker ut og sier noe er feil, så går vi det opp en gang til, har Gilbrant sagt.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS