Fra retten: Partshjelper Reidun Kjelling Nybø, konstituert sjefredaktør i Bodø Nu, Magne Storedal, og advokat Jon Wessel-Aas

Bodø Nu frifunnet i sitatsaken

Det ble full frifinnelse for avisen i lagmannsretten. Studentene må betale en halv million i saksomkostninger.

Publisert Sist oppdatert

I dommen fra lagmannsretten frifinnes avisen i ankesaken mellom studentene Marie Staberg og Embla Victoria Rostad Lillegaard og Bodø Publishing. 

Studentene saksøkte Bodø Publishing, som står bak nettavisen Bodø Nu, for brudd på åndsverkloven. Det etter at avisen har laget en nyhetssak basert på en podkast laget av de to studentene ved Nord Universitet i Bodø.

Studentene må ifølge dommen betale saksomkostninger på rundt en halv million kroner fra de to rettsrundene.

Advokat Jon Wessel-Aas representerer avisa:

– Våre klienter, Bodø Nu og Norsk Redaktørforeningen er glade for at lagmannsretten ga fullt medhold i ankesaken. Denne saken er prinsipielt viktig for hele pressen, da den dreier seg om en etablert, daglig praksis i pressen, som er viktig for at publikum skal kunne holdes orientert om nyhetsbildet, skriver Wessel-Aas i en e-post til Medier24.

– Vi er skuffet over at lagmannsretten har kommet til en annen vurdering enn tingretten hvor vi vant frem. Vi vil nå gå gjennom dommen og vurdere om den skal ankes, sier advokat Vibeke Lærum og advokatfullmektig Mads Backer-Owe, som har representert Norsk Journalistlag og de to studentene i søksmålet. 

Det var i 2023 studentene Marie Staberg og Embla Victoria Rostad Lillegaard gikk til søksmål mot Bodø Nu, etter at de hadde sitert fra studentenes podkast «Fengselspodden» til en nyhetssak.

De mente det var brudd på åndsverksloven, og at Bodø Nu hadde fratatt studentene mulige inntekter, ved at de ikke kunne selge podkastepisoden til et annet mediehus.

Bodø Nu hevdet på sin side at saken fulgte helt vanlig sitatpraksis.

tingretten tapte Bodø Nu, og ble dømt til å betale erstatning og saksomkostninger. Bodø Nu anket dommen. I lagmannsretten stiller Norsk Journalistlag som partshjelp for studentene, og Norsk Redaktørforening som partshjelp for Bodø Nu.

NR gikk kraftig ut mot tingrettsdommen, og mente det kunne ødelegge dagens siteringspraksis. NJ mener på sin side at dommen verken vil endre hverdagen eller praksis. 

I lagmannsretten stilte blant annet VG-redaktør Gard Steiro som vitne. Han viste til hvordan VG siterte podkaster.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS