Gard Steiro i retten: – Vi vurderer ikke sjanger, men nyhetsverdi

VG-sjefen vitnet i rettssaken mot Bodø Nu. Han var klar på at siteringssaker er en viktig del av driften til VG. 

Publisert Sist oppdatert

(BORGARTING LAGMANNSRETT): Under rettssaken mellom Bodø Nu og studentene Marie Staberg og Embla Victoria Rostad Lillegaard var sjefredaktør Gard Steiro kalt inn som vitne for Bodø Nu. 

Han var innkalt fordi en VG i fjor høst siterte fra podkasten til Abid Raja og Nadia Ansar, «Skyld og skam». Episoden var et intervju med trener Gjert Ingebrigtsen. 

Han fortalte at VG fikk nyss om episoden før publisering, og var i kontakt med utgiver Plan B. De inngikk en avtale med utgiveren, og fikk tilsendt episoden på forkant mot sperrefrist.

– Vi inngikk et samarbeid med Plan B. Og vi brukte mye av innholdet i en sak vi publiserte samme morgen som podkasten gikk ut.

– Siterer hver eneste dag

Han legger til at avtalen gjorde at de kunne publisere en fyldig sak tidlig.

– Vi ville uansett ha laget en sitatsak, fordi podkasten hadde åpenbart stor nyhetsverdi. Men vi hadde nok ikke sitert like mye, sier han.

Steiro fortalte også om VGs generelle siteringspraksis.

– Vi siterer hver eneste dag, det er en del av vår daglige drift. Det er en helt avgjørende del av vår virksomhet.

Han ble spurt om en feature-sak kan siteres.

– Vi vurderer ikke sjangeren, men nyhetsverdien og offentlig interesse.

Han ble også spurt om det går an å sitere fra podkast.

– Vi skiller ikke på format. Nyheter og opplysninger kommer i alle former. Podkast er i vekst, og i økende grad presenteres nyheter der. Da er det helt naturlig for oss å følge med det.

Har ikke regel på antall sitater

– Krediterer dere en journalist når dere siterer?, spurte Wessel Aas Steiro.

– Det har jeg nesten aldri sett. Og det er ikke noen forventning fra VG når andre siterer oss. Og i redaktørstyrte medier er det også redaktøren som har ansvaret, sier han.

Steiro fikk også spørsmål om når han blir sitert. Wessel-Aas viste til VGs egen podkast «Mediebobler» hvor Steiro sammen med Anders Giæver snakker om mediesaker. 

Steiro viser til at blant annet Medier24 ofte lager saker basert på podkasten.

– Lenker de inn til podkasten?, spurte Wessel-Aas.

– Ikke alltid. Men lenking til podkast er komplisert. Fra tekst til tekst er det lett. Noen av våre podkaster ligger eksklusivt på Podme. Podkastuniverset er annerledes enn tekstuniverset, sier Steiro.

Motpartens advokat, Vibeke Lærum spurte Steiro om hvor mye VG ville sitert av «skyld og skam» hvis de ikke hadde avtale. I artikkelen hadde VG 21 sitater fra podkasten. 

– Vi har ikke regel på antall sitater. Noen ganger har man tre-fire sitater, men noen ganger flere. Men vi ville ikke hatt 21 sitater, sier Steiro. 

VG-sjefen ble også spurt om hva han tenkte om siteringen til Bodø Nu, og krediteringen. 

– Jeg har ikke hørt podkasten, så det vil jeg ikke vurdere.  

Studentenes advokater har flere ganger påpekt at når man googler navnet på podkasten, «fengselspodden», kommer kun saken fra Bodø Nu opp som søkeresultat. Steiro ble spurt om hans tanker rundt det. 

– Jeg tror de fleste som lytter på podkast vet at det ikke nødvendigvis hjelper på google navnet på en podkast, men at man heller søker i podkast-spillere. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS