Magne Storedal hilser på Embla Victoria Rostad Lillegaard og Marie Staberg

Bodø Nu-redaktøren: – Man siterer medier, ikke journalister

Tirsdag forklarte partene seg i rettssaken. Magne Storedal mener saken er flisespikkeri. 

Publisert

(BORGARTING LAGMANNSRETT): Tirsdag skulle partene i rettssaken mellom Bodø Publishing og studentene Marie Staberg og Embla Victoria Rostad Lillegaard forklare seg. 

Saken dreier seg om sitering, etter at Bodø Nu siterte fra podkasten til studentene. 

For Bodø Publishing stilte konstituert sjefredaktør Magne Storedal. Han tok over jobben i starten av året, da tidligere redaktør Simen Pedersen gikk ut av bransjen. Ingen av de var i rollen da avisen skrev saken. 

Storedal fortalte i sin forklaring hva han tenkte om nyhetsverdien til sakene om brannen og den dømte. 

– Denne saken var midt i kjernen til en tabloid byavis, sier Storedal, og gikk igjennom dekningen avisen hadde, helt fra brann-natten.

– Jeg synes avisen har gjort en forbilledlig god jobb med å sette dagsorden i flere faser av denne saken.

Reidun Kjelling Nybø fra Norsk Redaktørforening, og Magne Storedal fra Bodø Nu i Borgarting Lagmannsrett

– Klassisk sitatsak

Storedal ble spurt om hva som var nyhetsverdien i at den dømte mannen snakket ut.

– Det har bred og allmenn interesse å bli kjent med dette mennesket, og få høre hvordan han kunne tenne på et hus med andre mennesker rundt. Og når han sier i podkasten at han ikke er en fare for vanlige folk, er det et svar på noe mange lurer på, sier Storedal.

Han ble også spurt hvordan han ser på Bodø Nu sin sitatsak fra podkasten.

– Det er en veldig klassisk sitatsak. I min tid i pressen har jeg stått for flere tusen sitatsaker, og jeg kan ikke si at denne skiller seg fra andre.

NJs advokat Vibeke Lærum, som representerer studentene, sa i sin innledning at podkasten er en feature-podkast, og derfor ikke er en nyhet. Det er Storedal uenig i. 

– Det er ikke noe skille på sjanger når man henter nyheter. En nyhet er en nyhet, uansett sjanger. Jeg har vært redaktør i mediehus med ukentlige magasinartikler, og det har mange ganger vært nasjonale nyheter i de featureartiklene, sier Storedal og sikter til hans tid som nyhetssjef i Dagens Næringsliv.

– Siterer medier, ikke journalister

Motparten mener at studentene burde blitt kreditert med navn, og viser til VGs sitering av Abid Raja sin podkast av et intervju med Gjert Ingebrigtsen.

Storedal ble spurt om det er vanlig å sitere journalister.

– Man siterer medier, ikke journalister. Men i den grad det er en kjendis, vil man kreditere kjendisen for å høyne verdien på saken, sier Storedal.

Storedal er også tydelig på at han ikke mener siteringen bryter loven.

– Det å påstå av vi har stjålet, vil jeg bestemt avvise.

Han ble spurt av studentenes advokat om hva han mente om at Bodø Nu hadde endret på sitatene, i forhold til hvordan de ble uttalt i podkasten.

– Jeg mener det er flisespikkeri at dette er i en rettssak. Dette løses vanligvis i forhandling mellom redaksjoner. Å diskutere hvordan sitatene er skrevet, er flisespikkeri. 

– Påfallende lik

Etter Storedals forklaring, forklarte student Marie Staberg seg. Hun fortalte hvordan hun oppdaget saken. 

– Jeg oppdaget saken den dagen den ble publisert. Og jeg synes det virket veldig kjent. Da jeg så tittelen, var det et sitat jeg bruker i podkasten. 

Hun mener de har bearbeidet podkasten.

– Komposisjonen er påfallende lik det vi har valgt. Rytmen i artikkelen er lik vår, og sitatene er en blanding av fortellerstemme og sitat hentet fra forskjellige steder i podkasten.

Staberg forteller at hun selv tidligere har jobbet i Bodø Nu og viste til at hun var godt kjent med deres siteringspraksis, og mener den skiller seg fra andre medier hun har jobbet i.

Staberg fortalte også at de mistet muligheten til å selge podkasten til NRK da Bodø Nu publiserte sin sak.

– Vi var i kontakt med NRK Nordland om podkasten, og hadde sendt den til de, slik at de kunne høre igjennom. Men den planen forsvant da Bodø Nu lagde sin sak.

Det er satt av to dager til saken i lagmannsretten. Både Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag har gått inn som partshjelpere på hver sin side i saken. De skal forklare seg onsdag. 

I tillegg er det kalt inn flere vitner, deriblant sjefredaktør i VG, Gard Steiro, som skal vitne om hvordan VGs siteringspraksis er. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS