Illustrasjon, radiostudio i NRKFoto: Kristine Sterud
NRK dropper lokalsendinger på radio – flere er skeptiske
NRK skal slutte med nyheter hver hele time i distriktene på formiddagen. Flere i NRK er redd det vil gå utover nyhetsoppdraget: – At dette i praksis kommer til å være slutten for lokale radionyheter mellom 9 og 14.
NRK holder på med et større prosjekt som handler om kortnyheter og lyd.
I februar skal de teste ut å lese nyhetene på P1 på dagtid på en ny måte. Istedenfor den klassiske bulletengen hver hele time, skal nyhetsoppleseren komme inn i sendingen og gi en nyhetsoppdatering.
– Nyhetsankeret blir en del av flyten på sendinga – da kommer nyhetene kanskje 1 min over hel, eller 40 sekunder over. Så det blir en integrert del, forklarer kanalsjef Bjørn Tore Grøtte.
Dette er kun på P1.
I de klassiske Dagsnytt-sendingene (som nå heter NRK Nyheter) på P2, skal nyhetene gå som før på hel time. I P3 har de allerede flytende nyheter, og på P1 har de testet det i radioprogrammet Dagens.
Grøtte tror grepet gjør at flere får med seg nyhetene.
– Vi har troa på det blir veldig fint for lytteren.
Dette fører også til at bulletengene fra distriktskontorene, som gir lokale nyheter på P1, skal droppes klokken 10, 11 og 12.
Kontorene har ikke egen radiosending i tidsrommet. For noen distriktskontor betyr det at de kun vil ha lokale bulletenger mellom klokken 6 og 9.
Flere skeptiske
Kanalsjef Grøtte, lover at det vil komme nyheter når noe skjer – ved at de lokale journalistene kan «flashe» og avbryte sendinger når det er nyheter.
– Dette er en fleksibel måte å melde lokale nyheter på, som vi vet mange setter pris på i en moderne nyhetshverdag. I tillegg til at vi får integrerte riksnyheter på den aller største kanalen på dagtid i uka, skriver han i en e-post.
Grøtte skriver at målet er å kunne gå ut med lokale nyheter når det skjer noe viktig.
Likevel er det flere i NRK som er skeptiske.
– Det er en del som er redd for at dette vil gå utover det regionale og lokale nyhetsoppdraget. At man ikke leverer like bredt og godt som man har gjort fram til nå, og at dette i praksis kommer til å være slutten for lokale radionyheter mellom 9 og 14.
Det forteller divisjonstillitsvalgt for NJ i NRK i Distriktsdivisjonen, Hanne Bernhardsen Nordvåg.
– Brått på
Selv med muligheten for å «flashe» og gå inn i sendingen er det flere ting som må avklares. Bernhardsen Nordvåg kaller det å skulle basere seg på «flashing» for upløyd mark.
– En del lurer på hvordan dette skal fungere i praksis, og det må gjøres en jobb for å finne ut hvor terskelen skal være for å bryte inn i en sending.
Endringen skjer fra 3. februar. De ansatte fikk beskjed i slutten av forrige uke.
– Mange av reaksjonene går på at denne beskjeden kom veldig brått på. At man skulle ønske man hadde fått informasjon tidligere, sier Bernhardsen Nordvåg.
Flere er redd for at dette sammen med kutting av bulletenger på dagtid gjør at man leverer dårligere på det som er lokalt, ifølge den tillitsvalgte.
– Det er jo ofte i radiobulletengene man har fått de ultralokale nyhetene, sier hun.
Prosjekt i vinter
Grøtte bekrefter at det har vært blandede tilbakemeldinger. Noen har vært skeptiske, mens andre har vært positive.
Han skriver at de har vært i dialog med distriktsredaktørene om prosjektet en stund.
– Da vi ble enige med distrikt om at vi skal prøve dette med flytende nyheter og lokale flashnyheter, var det også et ønske om at vi ikke skulle vente for lenge med å teste det ut i praksis. Så vil det alltid kunne være diskusjoner innad i NRK om vi er for kjappe eller treige til å teste ulike metoder og innhold.
De vil også sende mer lokalt når det er behov for det, forklarer Grøtte. Han skriver at de hadde ekstrasendinger i flere fylker da det var ekstremvær.
– Lytterne skal få nyheter fra sitt distrikt når det skjer noe viktig. Og vi skal sende mer lokalt når det er behov for det. Sånn sett er jeg ikke bekymret for den totale nyhetsdekningen lokalt. Her har jeg stor tro på de lokale redaktørene til NRK.
Prøveprosjektet går gjennom vinteren, og skal evalueres etterpå.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no