Journalistene Karl Almedal og Bjørn Olav Hammerstad utenfor Fantoft stavkirke i Bergen - den første stavkirken som brant ned.

Dagen gir ut sin første true crime-podkast

Kristenavisen lanserer sin første historiefortellende podkast - om kirkebranner.

Publisert Sist oppdatert

For nøyaktig 30 år siden, 6. juni 1992, brant Fantoft kirke utenfor Bergen ned.

På samme dato, 30 år senere, slipper kristenavisen Dagen sin første true crime podkast «Kirkebrannene». Det skjer på tidspunktet 6. juni klokken seks, eller 6.6 kl. 6.

– Det er nøyaktig det tidspunktet, for 30 år siden, da Fantoft stavkirke ble satt i brann og brant til grunnen. 666 blir i Johannes åpenbaring i Bibelen omtalt som Dyrets merke, symbolet for Satan, et tall som selverklærte satanister har brukt flittig, forteller journalist og fotograf i Dagen, Bjørn Olav Hammerstad.

– Hvorfor velger Dagen å gå i gang med true crime-podkast?

– Årsaken er rett og slett at temaet kirkebranner er nesten umulig å gjøre bra uten at det blir true crime. Denne historien inneholder så mye mystikk og mørke, død og tragedier, svarer han, og fortsetter:

– Samtidig blir kirkebrannene fødselen til norsk Black Metal, som nå omtales som en av Norges største kulturelle eksportvarer. Utrolig nok finnes det også håp i denne ellers mørke fortellingen ved at kirker blir gjenoppbygget i rekordfart.

For teamet bak podkasten har det vært en bratt læringskurve. Ingen av dem har laget en historiefortellende podkast før.

– Men vi har jo jobbet mye med historiefortellende journalistikk, så det handler egentlig bare om å bruke de samme fortellergrepene, sier han og legger til:

– Vi dekket en hel vegg på kontoret med ark til alle episodene, nærmest som i en etterforskning på en politistasjon.

Powered by Labrador CMS