Forsvarere i Tengs-rettssaken, Stian Bråstein og Stian Kristensen, delte sine tanker om møtet med pressen.

Forsvarerne i Tengs-rettsaken var ikke forberedt på presse­trøkket: – Hva i helsikke er dette?

Forsvarere Stian Bråstein og Stian Kristensen har brukt det siste året på å snakke med pressen. De roser journalistene som dekket rettssaken, men fikk sjokk da saken fikk nasjonal oppmerksomhet.

Publisert Sist oppdatert

(STAVANGER): Under journalistkonferansen Stiv Kuling i Stavanger ble drapet på Birgitte Tengs et tema.

NRK Rogaland-journalist Gisle Jørgensen snakket med forsvarerne til mannen som står tiltalt for drapet, Stian Kristensen og Stian Bråstein.

De fortalte om hvordan det var å ta på seg en så stor sak.

– Vi er vokst opp med denne saken, historien og alt det som ligger i det. Det var en stor sak å gå inn i. Men vi har aldri tvilt på at vi gjorde det riktige, sier Kristensen.

– Ble mye på bakgrunn

Bråstein fortalte at det gikk med mye tid til å finne ut hvordan de skulle gripe an saken.

– I tillegg var det de første 14 dagene enormt med mediehenvendelser. Og vi var ikke vant ikke det, det krevde mye tid å svare på dem, sier Bråstein.

Kristensen legger til at de visste at saken ble stor, men ikke så stor som den er blitt.

– Vi har drevet som forsvarere i mange år, og bare tuslet rundt og snakket med lokale medier. Men her var alt som kan krype og gå av medier interessert. Og det holdt seg gjennom hele rettssaken, sier han.

Kristensen forteller også at han brukte mye tid på å snakke på bakgrunn på journalistene.

– Vi forsto tidlig at det var smart å snakke med journalistene. Nettopp fordi dere kjenner saken godt og dere har kontakter. Og så ble det mye på bakgrunn, for at dere skulle forstå hva vi tenkte. Og det tror jeg var fornuftig.

«Hva i helsikke er dette?»

De to forsvarerne dro i høst på hytta i flere uker for å jobbe med saken. De ble spurt om det var for å få fri fra pressen.

– Dere har nummeret vårt, og det endrer seg ikke på hytta, så det var ikke for å skjerme oss. Men det var mest for å klare å sluttføre tankerekker. Det er mange nye problemstillinger som dukker opp i en slik sak, det å kunne tilbringe hele dager med dette, var viktig, sier Bråstein.

Da rettssaken skulle starte i Haugesund i november, var Presse-Norge samlet utenfor tingretten.

Da var bare én av forsvarerne forberedt.

– Jeg har vært i fengslingen og avhørene, og jeg hadde sett alle reportasjebilene stå rundt. Jeg hadde møtt det før. Jeg kjente igjen de fleste ansiktene, og det var en trygghet for meg. Men Bråstein var ikke forberedt, sier Kristensen.

Bråstein er enig:

– Jeg var overhodet ikke forberedt. Jeg tenkte «hva i helsikke er dette?». Heldigvis, Kristensen tok den støyten, og jeg snek meg unna, sier Bråstein.

Ingen brutt tillit

Og forsvarerne hadde ikke en klar mediestrategi.

– Vi bestemte oss tidlig for å være oss selv. Vi hadde ikke en spesiell strategi, annet enn å snakke en god del på bakgrunn, sier Kristensen.

– Vi er fullstendig amatører på dette, vi har ikke vært med på en sak med så stor interesse. Så strategien vår har vært å svare på det vi synes det er fornuftig å svare på.

Og begge roser pressen for å være profesjonelle.

– Ingen har brutt tilliten ovenfor oss. Jeg sa til meg selv at jeg ikke skulle lese det som ble skrevet, men så ombestemte jeg meg og leste mye. Så har jeg tenkt etterpå at sakene var ordentlige, sier Kristensen og legger til:

– Så reagerer jeg jo av og til på titlene, dere skal være så tabloide. Men i sum kan vi ikke klage.

Powered by Labrador CMS