Steinar Ulrichsen mener kjendis-legen Wasim Zahid ikke burde klage.
Steinar Ulrichsen mener kjendis-legen Wasim Zahid ikke burde klage.

MENINGER:

Du har ingen grunn til å føle deg lurt, Zahid

«Jeg synes journalister skal ha lønn. Derfor synes jeg heller ikke at lege Wasim Zahid har noen grunn til å føle seg lurt når han stiller opp for abonnementsaviser», skriver ansvarlig redaktør Steinar Ulrichsen.

Publisert

Zahids innlegg, der han føler seg litt «lurt» av medier som må ta betaling for innholdet sitt, får meg til å tenke en vond vårdag i 2020.

Journalistene i Sandefjords Blad hadde stått på i ukevis, jobbet mer enn de skulle, og produsert store mengder med viktig innhold til lokalsamfunnet. Sandefjords Blads nettutgave har aldri blitt mer lest.

Vi opplevde det som spesielt viktig i Sandefjord. Her har vi et lite, men aktivt miljø som sprer konspirasjonsteorier, koronaskepsis og vaksinemotstand. Riktig informasjon, kritisk og undersøkende journalistikk hadde aldri vært viktigere.

Samtidig hadde vi fått stoppordre på nærmest alt av annonser. Samfunnet var stengt. Hvorfor skulle et kjøpesenter annonsere for kunder som likevel ikke kunne besøke butikkene?

Det var opplagt at vi måtte ta grep. Vi permittere ansatte i markedsavdelingen og sluttet å kjøpe innhold fra frilansere, blant annet.

Sandefjords Blad har ikke andre inntekter enn de vi klarer å skaffe til veie selv. Vi eies av en selveiende stiftelse, så alt vårt overskudd går tilbake til avisdrift. Men bærer ikke skuta, må det gjøres noe, helst i god tid. Heldigvis endte 2020 bedre enn fryktet, men det kunne vi ikke vite våren 2020.

På sosiale medier møtte vi innvendinger som ligner de Zahid nå legger fram på Facebook og Medier24. Hvordan kan vi som nyhetsorganisasjon leve med at slik samfunnskritisk informasjon ligger bak betalingsmur? Lurer vi kildene som stiller opp gratis?

For det første stemmer ikke antakelsen. Vi har og skal ha samfunnskritisk informasjon åpent. Men ikke i en så stor grad at det ødelegger for betalingsmodellen vår. På meg virker det som om det er en løsning de fleste abonnementsaviser har valgt.

Klarer ikke vi å skaffe inntekter til våre journalister, så har vi heller ikke penger til å lønne dem. Da må vi nedbemanne, og kan ikke lenger tilby samme grad av samfunnskritisk informasjon til innbyggerne. Hvor går dessuten smertegrensen før vi går inn i en negativ spiral?

Så det veldig korte svaret til Zahid er at om ikke avisene kan legge innhold bak betalingsmur, vil konsekvensen bli at journalister til slutt ikke ringer ham. De vil være arbeidsløse.

Er det noe de siste to årene har vist oss, så er det at verden trenger redaktørstyrte medier. Så jeg håper Zahid fortsatt ser nytten av å stille opp gratis når journalister ringer.

Han er en dyktig og engasjerende fagperson. Det er mye verdt at han deler på sin kunnskap – ikke minst i kampen mot falske nyheter og spredningen av konspirasjonsteorier.

I stedet for å føle seg lurt, synes jeg derfor at han skal tenke at journalistikk er et viktig fag, og et lønnet arbeid.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til [email protected].

Powered by Labrador CMS