I rettens tredje dag på torsdag i saken mellom Line Andersen og arbeidsgiver NRK, skulle flere ansatte vitne. Det var i utgangspunktet satt opp tolv vitner, i tillegg til at to vitner ble skjøvet fra onsdag på grunn at av tidsskjemaet på andre dag hadde sprukket da partene forklarte seg.
Før retten ble satt kom meldingen om at tre vitner var trukket fra listen. Blant annet ble sportsanker og klubbleder i sportsavdelingen for NRKJ Susann Michaelsen strøket fra vitnelisten. I tillegg er Andreas Stabrun Smith og Reidar Stjernen fjernet fra listene. Alle tre sto på NRK sin liste.
– Burde blitt løst tidligere
Første vitne torsdag var hovedverneombud Hans Ole Hummelvold. I forbindelse med Andersens tilbakekomst til avdelingen høsten 2020, ble Hummelvold bedt om å undersøke arbeidsmiljøet på Sporten, og hadde fortrolige samtaler med flere ansatte. Hummelvold var innkalt som vitne fra begge parter.
Han fortalte i retten at han ble overrasket over historiene som kom.
– Det var så mange historier. Det var mange som hadde hatt det vanskelig over tid, og som hadde opplevd ting de ikke følte var bearbeidet, og som ikke NRK hadde tatt tak i, forklarte Hummelvold.
Han mener uroligheten burde blitt tatt opp mye tidligere.
– Hvis man hadde hatt en åpenhet i Sporten, og sett på hvordan man kan gjøre hverandre bedre, kunne dette blitt løst lenge før, sa han.
NRKs advokat spurte om Hummelvold var i tvil om at det var et arbeidsmiljøproblem.
– Nei. De forteller historier, de bekrefter hverandre, de som har sterke historier har stått nærme når det smalt. Hvis du har 20 stykker hvor 15 har det bra, så hjelper ikke det hvis fem ikke har det bra. Antallet er uvesentlig mener jeg, her er en gruppe folk som gruer seg til å gå på jobb. Dette må vi fikse, slår hovedverneombudet fast.
Han påpekte også at det ikke var forsvarlig å sette Andersen tilbake i Sporten uten en tilrettelegging og konfliktløsning.
– Det som er at jeg tror ikke Line er klar over hvilken påvirkningskraft hun har på sine kollegaer. Jeg tenker at Line eier sin sannhet. Det hun ikke kan eie er de andres opplevelse av samme situasjon.
Hummelvold påpekte også en feil fra tidligere rettsdager, ang notatet han leverte til ledelsen etter undersøkelsen.
– Det har i pressen stått at dette var anonyme anklager. Det er det ikke. Dette er fortrolige samtaler, og jeg vet hvem som har fortalt dette, la han til.
– I en snøhaug med en mikrofon
Etter Hummelvold var fire vitner kalt inn for Andersen: Tidligere produser Stein Magne Os, Prosjektsjef Ola Fagerheim og vaktsjef i NRK Dagsrevyen, tillitsvalgt for NRKJ Berit Rekaa og produksjonsleder Maren Pedersen.
Os beskrev Andersen som stimulerende og morsom å jobbe med.
– Det er nesten sånn at man kan plassere Line i en snøhaug og med en mikrofon, og det blir godt tv, sier Os.
Fagerheim roser også kollegaen:
– Når du jobber med de som kan jobben sin aller best, så er det inspirerende å gjøre det. Vår jobb er å lage godt tv. Blir det diskusjoner på bakrommet, så tar man det, ordner opp, og går videre, sier han.
– Har valgt å sette Zlatan i mål
Rekaa beskriver også Andersen som «hel ved» og en journalist med skyhøye krav til seg selv. Hun var involvert i konflikten i starten, etter sjakkmøtet i oktober i 2019.
Hun bekrefter i likhet med sine kolleger at møtene kan bli opphetede.
– Det er kanskje ikke vanlig at man skjeller hverandre ut, men adrenalinet er der fordi man vet at man må prestere når kameraene kommer på, sa Rekaa.
Rekaa var tillitsvalgt for Andersen i tiden rett etter sjakkmøtet, før Hege Fagerheim etterhvert tok over som representant for NRKJ.
– Jeg kjenner ikke igjen mitt NRK i dette. Jeg er vant med at vi tar vare på hverandre og at vi løser. Er det noen som har gått over streken, vært krass på et møte, gått over streken under sending på grunn av adrenalinet så løses det raskt etterpå. Jeg har i min tid som tillitsvalgt ikke vært borti en lignende sak, sa Rekaa.
Hun fortalte at hun også hadde snakket med Andersen om NRKs fremgangsmåte etter sjakkmøtet.
– Begynner NRK å trekke inn og samle sammen gamle ting og krangler? Kan det være sånn at det er vanskeligere å godta en sterk kvinne som hever røsten, enn en mann som hever røsten?
Rekaa blir etter utspørring fra begge advokater spurt av dommeren om det er noe hun vil legge til.
– Når man flytter en medarbeider som gjør en outstanding jobb til det som jeg oppfatter som en straff. Jeg tenker at det er høyst uvanlig i NRK. Jeg er opplevd at man flytter ansatte til andre oppgaver, men ikke så til de grader. Det er som du har et fotballlag. Alle plasser er viktige, men her har de valgt å sette Zlatan Ibrahimovic i mål.
– Tilegner henne enorm makt
Siste vitne for Andersen var produksjonsleder Maren Pedersen.
– Line er en jeg gleder meg til å jobbe med. Hun krever mye av sine kollegaer. Hun stiller høye krav både til seg selv og de rundt. Men det gjør at jeg føler at jeg er på mitt beste når jeg jobber med Line, sa Pedersen.
Hun ble spurt om Andersen har makt og alianser i Sporten.
– Hun har ikke en maktposisjon, sa Pedersen.
Pedersen var en av de som snakket med Hummelvold om problemene i Sporten høsten 2020. Hun bekrefter at det er store arbeidsmiljøproblemer i Sporten, man at disse ikke skyldes Andersen.
– Ved å si at arbeidsmiljøproblemene i Sporten skyldes Line, tilegner man henne en enorm makt, som jeg mener hun ikke har.