På bildet er Berit Enge, daglig leder ved Nordic Press Center i Washington og Karianne Sørgård Olsen, førsteamanuensis ved Nord Universitet.
Berit Enge, daglig leder ved Nordic Press Center i Washington og Karianne Sørgård Olsen, førsteamanuensis ved Nord Universitet.

MENINGER:

Fra det lokale til det globale – pressens store utfordring

«I hverdagens informasjonsflom er det ofte de nærmeste mediene folk stoler mest på. Da er det viktig at lokalavisene kaster blikket ut over kommunegrensen», skriver Berit Enge og Karianne Sørgård Olsen.

Publisert

Undersøkelser viser at norske medier scorer høyt på troverdighet. Og med unntak av NRK, er det lokale medier folk har mest tillit til.

Det samme ser vi i andre land, som i USA. Det betyr at lokalavisen har et stort ansvar for å formidle, forklare og fortolke sammenhengene i verden.

Dette er noe av bakgrunnen for at journalistutdanningen på Nord Universitet i Bodø og Nordic Press Center i Washington denne våren inviterer nordnorske journalister og journaliststudenter til et studieopphold i Washington, der utenrikspolitiske problemstillinger av særlig betydning for Nord-Norge står i sentrum.

Ser forbedrings­potensial

I en stadig mer komplisert verden, der desinformasjon kan snike seg inn fra mange kanter, er lokale medier av stor betydning.

Det har vi ikke minst sett i i USA, der store deler av lokalpressen har forsvunnet de siste årene og sosiale medier har fylt tomrommet.

Analyser etter valget av president Trump viste at «alternative fakta» og konspirasjonsteorier hadde fått spesielt godt fotfeste i lokalmiljøer som har mistet sin lokalavis, slik Politico skriver her.

I Norge har vi heldigvis en levende og variert lokalpresse. Vi mener imidlertid å se et klart forbedringspotensial når det gjelder å koble det lokale opp mot det globale.

Når lokalpressen utvider synsfeltet, blir journalistikken mer interessant og mer relevant. Global miljø-, handel-, utenriks- og sikkerhetspolitikk er eksempler på områder som henger sammen med det regionale og lokale.

Kulturelle fenomener som den eksplosive bruken av kunstig intelligens, #metoo-bevegelsen, TikTok-debatten og identitetspolitiske spørsmål er andre eksempler.

Sammenhengene stopper ikke ved kommunegrensen, men strekker seg ofte langt ut i det nasjonale og internasjonale.

Kort vei fra lite til stort

Det er ikke vanskelig å finne kontaktpunkter til den store verden like utenfor redaksjonsdøren:

Hvordan påvirker endringer i den globale økonomien lokalsamfunnets hjørnesteinsbedrifter? Hva skjer i nordområdene når Russland er i krig? Hvordan vil migrasjon påvirke hverdagen til folk flest i årene som kommer? Hvordan kan Hurtigruta seile langs kysten med internasjonalt mannskap? (OK, den er allerede skrevet, av NRK Troms og Finnmark.)

Også i Norge er journalistikken under press. Både utenrikskorrespondenter og distriktskontorer har vært typiske salderingsposter når budsjettene skal kuttes.

Da blir det enda viktigere at lesere og lyttere får en mediediett som inneholder mer av det «gull» man kan finne ved å knytte det lokale til det globale, ikke minst i de mediene de kjenner aller best.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS